uberPOP niet langer actief in Brussel

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
uberPOP niet langer actief in Brussel

De populaire ridesharing app Uber stopt met het aanbieden van uberPOP in Brussel vanaf 14 oktober 2015 om 23.59u. De stopzetting komt er nadat het Brusselse gerecht besliste om UberPOP te verbieden in de hoofdstad. 

Dwangsom van 10.000 euro per dag

Na de veroordeling door de Brusselse rechtbank van koophandel kreeg Uber 21 dagen om alle wettelijke verplichtingen na te komen. Deed het dat niet, dan zou het een dwangsom van 10.000 euro per dag moeten ophoesten.

"uberPOP stopzetten is erg jammer en heeft een negatieve invloed op tienduizenden andere Brusselaars die gebruik maakten van Uber’s betrouwbare diensten," reageert Uber. 

Uber geeft strijd om Brussel niet op

Uber geeft echter de strijd om Brussel niet op. Zo heeft de ridesharing app al laten weten dat het verder zal investeren in uber X; de luxueuzere variant van de dienst, die overigens wél legaal is, maar duurder zou zijn dan uberPOP. 

Chauffeurs hebben nu wel de juiste vergunningen, zijn verzekerd, medisch gekeurd en betalen sociale bijdragen, inkomstenbelasting en btw zoals andere taxi-chauffeurs. Toch wordt gefluisterd dat de diensten niet zoveel zouden verschillen. 

"We werken elke dag hard om uberX net zo betrouwbaar en efficiënt te maken als uberPOP, zodat je je opnieuw zorgeloos kan verplaatsen in Brussel," klinkt het bij Uber. 

Hervormingen laten op zich wachten

In de tussentijd roept de ridesharing-app sympathisanten op om een petitie te tekenen om de terugkeer van uberPOP mogelijk te maken in Brussel. De hervormingen die de dienst legaal zouden maken zitten immers al 7 maanden in het slop.

Uber roept daarom Minister-President Rudi Vervoort op om de beloofde hervormingen door te voeren. De petitie werd al 25.000 keer ondertekend. 

Intussen werkt het Amerikaanse bedrijf verder aan een uitrol van UberX in andere steden. Antwerpen, Gent, Charleroi en Luik zouden in 2016 aan bod zijn.