Vacatures voor starters genoeg, maar helft jongeren voelt zich nog niet klaar om te werken

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Persoonlijk groeien
Vacatures voor starters genoeg, maar helft jongeren voelt zich nog niet klaar om te werken

Bron foto: Shutterstock

Ongeveer 70.000 Belgische jongeren studeren in juni af. De voorbije weken zwoegden ze voor de laatste keer boven hun boeken. Nu is het tijd voor hun laatste vrije zomervakantie. Start to Work polste naar de vakantie- en werkplannen van de pas afgestudeerden. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de jongeren zich niet klaar voelt om aan zijn carrière te beginnen. Twee op de drie pas afgestudeerden willen vooral genieten van hun vrije tijd tijdens hun ‘laatste’ zomervakantie.

Feesten, reizen en… al een beetje geld verdienen

Hun laatste zomer spenderen jongeren volgens de resultaten uiteenlopend. Een vierde van de pas afgestudeerden doet een studentenjob en evenveel jongeren trekken de wijde wereld in. Daarvan gaat 13% op reis met familie, trekt 10% er alleen op uit en reist een kleine 30% met zijn/haar lief. Een op de vijf wil zijn zomer vooral spenderen aan quality time met vrienden.

Er was een opvallend verschil tussen hoe jongens en meisjes hun zomer spenderen. Van de vrouwelijke deelnemers gaat 30% met haar lief op reis, terwijl van de mannelijke deelnemers 25% met zijn lief op reis gaat. De laatste groep gaf opvallend vaker aan dat ze solo op reis gaan, met 16% in tegenstelling tot 8% van de meisjes.

Franstalige jongeren voelen zich meer klaar voor arbeidsmarkt dan Nederlandstalige jongeren

Op de vraag of ze klaar zijn om te beginnen werken, zijn de meningen van de Nederlandstalige jongeren fiftyfifty verdeeld. In Wallonië klinkt het antwoord overtuigender, met zo’n 62% die zich helemaal klaar voelt om de arbeidsmarkt te betreden.

En dat ze klaar zijn om te gaan werken! Van de Franstalige pas gediplomeerden begint 56% na de zomer te werken of een job te zoeken. Aan Nederlandstalige kant is slechts 45% van de afgestudeerden dat van plan. Ongeveer 45% van de Nederlandstalige pas afgestudeerden gaf aan een extra studie op te starten na de zomer en de overige 10% neemt eerst een sabbatjaar.

“De resultaten liggen in lijn met onze enquête van vorig jaar: ook toen gaven heel wat pas afgestudeerden aan zich niet klaar te voelen voor de arbeidsmarkt. Daar proberen we met Start to Work verandering in te brengen. . Pas afgestudeerden kunnen op onze blog terecht voor tips en tricks: van welke praktische zaken je in orde moet brengen van zodra je de schoolbanken verlaat, over welke vacatures precies bij jouw profiel passen tot welke outfit je best aantrekt tijdens een sollicitatiegesprek. Op die manier proberen we ook de koudwatervrees wat weg te nemen. Jobs zijn er immers genoeg: er zijn momenteel honderden openstaande vacatures voor starters”, besluit Katty Scheerlinck, General Manager bij Unique Belgium.