Van flop naar fortuin: zo pikten deze ondernemers de draad weer op

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Van flop naar fortuin: zo pikten deze ondernemers de draad weer op

Pechdag vandaag? Net iets te horen gekregen dat klinkt als een ramp? Sus jezelf met de gedachte dat de meest succesvolle mensen al erger hebben meegemaakt. En nadien nóg succesvoller werden. Zo krabbelden deze 3 ondernemers weer overeind:

Natuurlijk is het belangrijk om uit je eigen fouten te leren. Toch zijn er enkele slimme lessen die je kunt trekken uit andermans ervaringen. Die van bekende ondernemers, bijvoorbeeld. Hieronder krijg je te zien hoe 3 van hen hun tegenslagen omzetten naar kassucces.

1. Michael Bloomberg

Bloomberg is een bekende bedrijfsmagnaat, was gedurende lange tijd New York City's burgemeester en is nog steeds een succesvolle ondernemer. Maar dat was niet altijd het geval. In zijn jonge jaartjes kreeg hij een fameuze opdoffer toen bedrijf Salomon Brothers hem liet gaan. Toch bleef Bloomberg niet bij de pakken zitten. "Als je op business vlak een tegenslag meemaakt en de dingen niet lopen zoals je wilt, moet je gewoon in jezelf denken: oké ik zat duidelijk niet op het juiste pad."

En wat deed de man? Hij gebruikte zijn financiële kennis om Market Master op te richten, dat uiteindelijk Bloomberg LP werd. Resultaat: de ondernemer werd de zevende rijkste man ter wereld.  

bloomberg

Ook jij kunt hieruit leren. Liep dat ene project fout af? Leer uit je fouten om van je volgende project een topper te maken. Ontslagen? Gebruik je ervaring om een betere job te strikken. Het maakt niet uit welke tegenslag je meemaakte, het is geen mislukking als je er iets hebt uit geleerd. 

2. JK. Rowling

Rowling werd - met een van de meest succesvolle boekenreeksen ooit - niet zomaar een van de rijkste vrouwen van Engeland. Ze botste op meerdere hinderpalen. Ze kreeg sociale zorg en kribbelde haar vage Harry Potter-ideeën neer op servetten. Of de schrijfster de eindjes bij elkaar moest knopen? Dat is nog zacht uitgedrukt. Erger zelfs: de enige rijkdom die de vrouw toen ervaarde, was een duizental afwijzingsbrieven van uitgeverijen. Maar Rowling bleef ervoor gaan, ondanks alle pech die ze had meegemaakt. "Er bestaat geen leven zonder mislukking," zei ze. "Tenzij je zodanig voorzichtig leeft dat je even goed niet had kunnen leven. En dan misluk je sowieso."

jk rowling

Rowling redeneerde dat het uitbrengen van een boek hoe dan ook enkele uitdagingen teweegbracht. Telkens opnieuw greep ze nieuwe kansen met beide handen, een beetje vergelijkbaar met een Zwerkbalspeler en de snaai. Kan jij je voorstellen dat deze vrouw het ooit zo slecht had? 

3. Oprah Winfrey

Voordat Oprah Winfrey de grootste naam werd in de media, was het rolmodel een nieuwsanker in Baltimore. Daar kreeg ze flink wat racistische en seksistische opmerkingen te verduren. Tot ze uiteindelijk ontslagen werd. 

Wat de vrouw deed toen ze werd benadeeld en gediscrimineerd? Oprah gaf er een positieve draai aan, en dat kan jij ook doen.  Ze wilde gewoonweg niet dat die slechte ervaringen een nog slechtere impact hadden op haar welzijn. Dus gebruikte ze die om een mediabedrijf op te richten met vrouwen als doelgroep. 

oprah winfrey

Oprah heeft een simpele visie: de enige mislukking die je kunt meemaken, is jezelf kopje onder laten duwen. Zónder je te herpakken. Volgens de onderneemster kan je zelfs tijdens je meest donkere dagen de kans grijpen om te stralen.