foto: RTBF

De Brusselse Khadija Hamouchi heeft een nieuw sociaal netwerk bedacht waarmee ze kwalitatief onderwijs wil brengen naar jongeren in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De app (Sejaal) gooide internationaal hoge ogen en won zelfs een Afrikaanse award. Daarenboven werd Hamouchi uitgenodigd voor een zomerprogramma aan Stanford University én is ze uitnodigd in Silicon Valley om een prototype van de app te bouwen. 

Een onweerstaanbare drang om de wereld te veranderen

"Ik heb een onweerstaanbare drang om de wereld te veranderen en ik leg me nooit neer bij het status quo," zegt de 26-jarige Khadija. "Iedere jongere verdient het om kwalitatief onderwijs te krijgen. En als je weet dat tegen 2020 alleen al 100 miljoen jongeren in de Arabische wereld de arbeidsmarkt zullen betreden is de nood hoger dan ooit." 

"Als ze geen werk vinden, wil ik me de gevolgen niet inbeelden”, zegt Hamouchi in een interview met het Brusselse Alohanews. Daarom kwam de Belgische op de proppen met een app die jongeren in de regio kan helpen." 

Leermateriaal in de vorm van video's, infographics & artikels

“Sejaal is een app die jongeren tussen 18 en 30 in de Arabische wereld blootstelt aan leermateriaal in de vorm van video’s, infographics en artikels”, vertelt de 26-jarige Hamouchi.

De app zou gratis worden en zou beschikbaar zijn in het Arabisch, Frans en Engels. Daarenboven spitst de app zich toe op drie centrale thema's. Als eerste: het verspreiden van kennis over de 5 grote industrieën in de regio, als tweede: persoonlijke ontwikkeling en ten derde: het aanleren van allerlei vaardigheden die van toepassing kunnen zijn op de werkvloer. 

Ondernemersverhaal uit Molenbeek

Hamouchi, die opgroeide in Molenbeek, studeerde af aan de universiteit Saint-Louis en behaalde een Bachelor in Engels-Nederlands. Daarna trok ze naar london voor een master in onderwijs met een focus op cultuur, taal & identiteit.

Ik ben sinds kindsbeen af al enorm internationaal georiënteerd geweest", zegt ze. "Daarnaast ben ik ook gebeten door innovatie en steek ik graag mijn nek uit uit." 

“Als derdegeneratie-immigrant voelde ik meteen al dat een ambitieus persoon als ik hier niet kon blijven. Je moet te veel aan vriendjespolitiek doen om door te stoten en dat is niet mijn manier. Mensen hebben ook de neiging om ‘het kleintje te houden waar ze is’. Er heerst een enorm institutioneel racisme in België.”

ziet Sejaal als een sociaal netwerk zoals Facebook. "Het is een sociaal netwerk maar de leden écht iets zullen opsteken", klinkt het. Gebruikers zullen lessen en informatie kunnen opslaan en notities kunnen toevoegen. Op termijn zou Khadija de data van het netwerk willen verkopen aan onderwijsbedrijven die op hun beurt hun producten zullen kunnen afstemmen op de wensen van de gebruikers. 

Te veel vriendjespolitiek

In 2014 bezoekt Hamouchi Egypte. “Het onderwijs is er heel ouderwets, maar de jongeren trekken zich perfect uit de slag”, klinkt het. “Ze hebben zichzelf geleerd instrumenten te bespelen, zonder academies of conservatoria. Ze hebben een artistieke creativiteit (…), ze hebben zichzelf Engels geleerd, en hoe ze websites kunnen bouwen. Ze trekken zich uit de slag. (…) Dat heeft echt indruk op me gemaakt."

Datzelfde gevoel krijgt Hamouchi als ze later lesgeeft aan Arabische leerkrachten tijdens een seminarie in Jordanië. “De leerkrachten in de Arabische wereld zijn stabiel en toegewijd, de jongeren talentvol, maar het onderwijssysteem ligt er aan duigen. Er zit een hemelsbrede kloof tussen het potentieel van de bevolking en de infrastructuur die is opgezet door de lokale beleidsmakers.”

Daar rijpt het idee voor het nieuwe sociale netwerk. De Belgisch-Marokkaanse volgt een zomerprogramma aan de universiteit van Stanford rond het thema Leadership, Business and Innovation, en diept nog tot eind augustus via een incubator in Berlijn het concept van Sejaal uit. Ze heeft er ook een African Entrepreneurship Award van 25.000 dollar voor gewonnen, en mag het concept nu gaan uitwerken in Silicon Valley. Voor haar prototype en verblijf van drie maanden daar heeft ze op gofundme.com een crowdfundingactie opgezet die 12.000 euro moet opleveren.