Vanaf 11 juni accenten mogelijk in Belgische domeinnamen

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Vanaf 11 juni accenten mogelijk in Belgische domeinnamen

Vanaf 11 juni is het mogelijk om .be-domeinnamen te registreren met alle accenten en afwijkende letters die in het Nederlands, Frans of Duits worden gebruikt. Ook de speciale karakters uit het Zweeds, het Noors en het Fins worden ondersteund. Dat meldt het ICT-magazine Data News woensdag op zijn website.

internationalised Domain Names

Websites met bijvoorbeeld een 'ç', 'é', 'è' of 'ü' in de domeinnaam zijn binnenkort mogelijk omdat de Belgische domeinbeheerder DNS.be vanaf juni ook zogenaamde Internationalised Domain Names (IDN's) gaat ondersteunen. Momenteel kunnen .be-domeinnamen enkel normale karakters bevatten, van 'a' tot 'z' en '0' tot '9'.

Vanaf 11 juni komen daar dus een hele hoop andere tekens bij, bijvoorbeeld ook 'à', 'õ', 'ö' 'œ' of 'ê'. Concreet zijn alle accenten en afwijkende letters mogelijk die in het Nederlands, Frans of Duits gebruikt worden. En er werden nog enkele karakters uit Europese talen als het Zweeds, het Noors en het Fins aan toegevoegd.

Grens

"Verder dan dat gaan we niet", zegt communicatiemanager Lut Goedhuys van DNS.be, "omdat we er van uitgaan dat de vraag naar bijvoorbeeld Cyrillische tekens in .be-domeinnamen zo goed als onbestaande is."

Snel zijn is de boodschap

Merkhouders en overheden zullen niet zomaar automatisch recht hebben op de .be-domeinnaam met accenttekens die hen in feite toekomt. DNS.beraadt iedereen aan om er op 11 juni vanaf 10 uur 's morgens snel bij te zijn, en om tijdig een registrar, een bedrijf dat in opdracht domeinnamen registreert, te contacteren.