Het zit er alweer op.. Gisteren ging het 9de jaarcongres van FeWeb door, genaamd FeWeb Fullscreen. Naast de voorstelling van een nieuw FeWeb kwaliteitslabel, waren er nog een aantal interessante uiteenzettingen en presentaties van enkele bekende koppen.

11 Tips om ...

We overlopen niet elk onderdeel, maar geven je een paar kernpunten, zaken die ons alvast opgevallen zijn. In de comments mag je gerust aanvullen! (bekijk ook nog even het programma van FeWeb Fullscreen)

... te kunnen meespreken over HTML5

Thomas Deceuninck van Netlash-bSeen verzorgde dit eerste stukje in Track C over het vrij nieuwe HTML5. De presentatie van @decthomas was heel toegankelijk voor de minder technische onder ons, al bleven enkelen toch op hun honger zitten. Zo zag je bv de tweet van Karl Gilis: "Leert enkele dingen bij over html5 van @decthomas Maar zou zelfs voor een leek als ik dieper mogen gaan. #f11"

Het belangrijkste wat je moet onthouden over HTML5 is

  • dat het een heel grote verbetering is voor alles wat met audio of video te maken heeft. (plugins zoals flash worden overbodig)
  • dat deze versie vooral gericht is naar gebruiksgemak voor developers die ook met apps en mobiele sites werken.
  • ... Google it!

Thomas laat ons nog weten dat het vooral zijn bedoeling was om een introductie te geven en mensen wegwijs te maken in de informatie rond HTML5. Wat kan je lezen, opzoeken, testen, ...

 

... in de cloud te geraken en er niet uit te vallen

Naast complimenten over de T-shirt van Thijs Feryn van Combell, zag je in de twitterfeed ook een aantal positieve reacties voorbij komen.

Thijs sprak op een bepaald moment over DevOps. Deze term, die nu wereldwijd gebruikt wordt om nieuwe principes & methodes voor integratie en samenwerking tussen developers en IT operations aan te duiden, is in België ontstaan! (dankzij de DevOps Days in 2009). (Als Belg mogen we ook af en toe eens trots zijn!)

Verder haalde @ThijsFeryn ook nog aan dat het concept "cloud" in principe niets nieuws is, meer nog, het is een buzzword. Telkens wanneer je (vroeger én nu) gebruik maakt van een web applicatie (zoals Hotmail, Gmail, Google Calender, ...) zit je in principe in de 'cloud'. Men heeft het fenomeen gewoon een duidelijke term gegeven omdat dit meer en meer de focus wordt bij het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten.

 

... die app te maken die elke appstore platlegt

Deze sessie hebben we zelf niet gevolgd, maar het viel ons op dat hier vooral bevestigende tweets over verschenen en wat minder "aha-momenten". Zo kwam er bijvoorbeeld aan bod dat creativiteit & originaliteit het belangrijkste is bij het maken van apps. Al kan het belang daarvan natuurlijk nooit genoeg herhaald worden!

De twee sprekers, Erik Willemse & Jo Martens van Nascom, baseerden hun presentatie vooral op de uitwerking van de door Nascom gemaakte apps, zoals bijvoorbeeld die voor Studio 100.

Iets wat nog opviel in de Twitterfeed, was de volgende stelling: Aantal mensen die iets kopen op android is te Klein, brengt nt op, daarom keuze vr ios #keuzes #f11 (door Patrick De Sutter). We durven niet met zekerheid zeggen of dit effectief uit de presentatie komt, dus als er lezers zijn die erbij waren, heel graag een bevestiging! Als dit klopt, is dit wel een héél belangrijk iets om te weten, want dit kan je veel geld besparen bij het ontwikkelen van de app.

... schatrijk te worden met je e-commerce website

We weten ondertussen dat een presentatie van Karl Gilis van AGConsult (@AGConsult) altijd leuk afgewisseld wordt met humor en interactie. Op een bepaald moment werd hij door @roelvangils zelfs "de Alex Agnew van the internetz" genoemd.

Karl kennen we als usability expert en hij kwam ons dus uitleggen hoe je vanuit dat oogpunt (vooral informatie architectuur) je e-commerce site kan optimaliseren om maximaal rendement te behalen, schatrijk worden dus! Alles werd ondersteund door cijfers van een bestaand project.

Hier vind je de presentatie van Karl Gilis.

 

FeWeb Fullscreen in 2012

Vanaf 20h merkte je een opvallende versnelling in de stroom van tweets over #F11. Eerst kwam Marc Mestdagh de ambities en focuspunten van FeWeb voor 2012 voorstellen. Iets wat waarschijnlijk altijd dé prioriteit zal zijn voor FeWeb is kwaliteit. Kwaliteitsborging is en blijft dus belangrijk, maar de focus ligt in 2012 ook vooral op sectoranalyse en benchmarking.

WebScan by Qfor

Vooral Lodestar, Webdoos, Netlash-bSeen, Marlon, Deltacom en AG Consult zaten hierop te wachten, zij zijn namelijk de eerste 6 bedrijven die het label reeds binnenhaalden, waarvoor een dikke proficiat!

We gaan niet meer verder in op dit label, aangezien we vanmorgen al over het nieuwe FeWeb kwaliteitslabel schreven. We geven wel nog eens de rechtstreekse link mee naar de pagina op FeWeb met info over voorwaarden, kostprijs, ...

BeCommerce - Patricia Ceysens

Na de uitreiking was het de beurt aan Patricia Ceysens, voorzitter van BeCommerce (zuster organisatie van FeWeb). BeCommerce verenigt bedrijven die in België producten of diensten aan consumenten verkopen via internet, catalogus, post, etc. Hiermee stimuleren zij het consumentenvertrouwen in zowel het kopen op afstand via Internet als via catalogus of post ten voordele van de consumenten en de verkopers.

@ceysens gaf ons al meteen een paar opvallende cijfers: de internetsector is op dit moment verantwoordelijk voor meer dan 2% van het BNP, dit is hoger dan de horeca of landbouw (!!). Tegen 2015 zou onze sector instaan voor maar liefst 5% van het BNP (double !!). Toegegeven, qua omvang staan we nog achter op andere landen, dat merk je ook aan de trage penetratie van social media kanalen in de bedrijfswereld. Maar al bij al zijn dit heel hoopgevende en motiverende cijfers.

We kunnen hier heel de presentatie overtypen, maar als je meer wil weten over de Belgische e-commerce en de internetsector, kan je eens gaan piepen op de site van BeCommerce

Media Morgen en de impact van het internet - Jo Caudron

Vooral de uitermate positieve reacties over de presentatie van @jcaudron vielen ons op! Er is de laatste tijd veel te doen rond klassieke en nieuwe media en de verhouding tussen die twee. Jo Caudron is dan ook dé expert op dit gebied.

Veel meer tijd gaan we niet van je afnemen door alles hier op te sommen, aangezien we bij de lancering van zijn boek al een interview met hem gepubliceerd hebben. Ga dus eens kijken naar ons persoonlijk interview met Jo Caudron.

 

Dit was in grote lijnen FeWeb Fullscreen, de negende editie van het FeWeb Jaarcongres. Zorg zeker dat je er volgend jaar bij bent!

We hebben alle sprekers gevraagd naar hun presentatie en slides van de avond zelf, telkens we er eentje ontvangen, gaan we dit artikel updaten voor jou. Nogmaals: wij hebben zelf niet alles kunnen volgen, dus voel je vrij om eigen reacties en opmerkingen hieronder te delen! Zie het als een soort crowdsourcing actietje ;-)

 

 



-- --

Heb je zelf nieuws over je bedrijf? Mail naar ?redactie@bloovi.be? en we nemen het op in ons Sectornieuws?.

Je kan je nieuws ook tweeten met ?#bloovi?