Vorige week (22 april) vond de jaarlijkse wereldwijde Earth Day plaats, een dag om na te denken over ons gedrag en de invloed ervan op de aarde en ons milieu. Maar waarom zouden we hier enkel op deze ene dag moeten bij stilstaan? En hoe kunnen we onze groene initiatieven verder doortrekken tot bijvoorbeeld de financiële processen in ons bedrijf? Ook op de werkvloer moeten we namelijk elke dag opnieuw op zoek naar nieuwe manieren om processen te automatiseren, kosten te besparen en ons milieu te beschermen. Basware deelt enkele tips om de papierberg in jouw bedrijf te verkleinen:

 

 

Papierberg verkleinen

"In traditionele bedrijfsprocessen wordt er nog steeds - letterlijk - veel papier uitgewisseld tussen onder andere administratie, verkopers en klanten," zegt Pieter Geeraerts, Country Manager bij Basware België. "Een goede manier om die papierberg te verkleinen, is om facturen elektronisch te versturen. Wanneer een bedrijf overstapt op e-facturatie, kan het maar liefst tot 80% kosten besparen omdat er heel wat manuele en tijdrovende handelingen wegvallen, zoals het afdrukken, versturen, inscannen en intikken van factuurgegevens. Ook de impact op het milieu is enorm."

Met de volgende vier tips kan ook u uw bedrijfsprocessen milieuvriendelijker maken:

  • Verstuur uw facturen elektronisch

Van de nagenoeg 350 miljard rekeningen en facturen die elk jaar wereldwijd worden verstuurd, wordt ongeveer 330 miljard (meer dan 94%) verzonden als papieren factuur, zegt adviesbureau Billentis. Als we zouden omschakelen naar e-facturatie, kunnen we zo 138,6 miljard bomen redden en 143 miljard liter water besparen, waardoor de ecologische voetafdruk van één factuur met 63% daalt.

  • Ga op zoek naar oplossingen voor elektronisch betalen

Er zijn steeds meer innovatieve oplossingen voor elektronisch betalen die het mogelijk maken om facturen sneller te verwerken en te betalen, een snelle betaling te verzekeren voor leveranciers en kopers betere voorwaarden te bieden.

  • Bevorder groene initiatieven op de aankoopafdeling

Dat kan door bestellingen te plaatsen via e-catalogi, zodat lijvige papieren catalogi overbodig worden. Ga ook op zoek naar leveranciers die milieuvriendelijke initiatieven steunen.

  • Streef naar voortdurende verbetering

Gebruik analysetechnieken om de belangrijkste parameters van uw groene initiatieven te meten. Zo ontdekt u hoe u processen kunt optimaliseren om slimmer te werken, meer groene voordelen te genereren en de prestaties van uw onderneming te verbeteren.