Vijf mythes over millennials op de werkvloer die eigenlijk helemaal niet kloppen:

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Persoonlijk groeien
Vijf mythes over millennials op de werkvloer die eigenlijk helemaal niet kloppen:

Bron foto: Shutterstock

De millennials op de werkvloer: ze verlangen radicaal andere dingen dan de vorige generaties, niet? Think again. Uit een onderzoek van IBM blijkt dat de Gen Y’ers niet zo drastisch verschillen van de babyboomers en Gen X’ers. Het rapport toont enkele verrassende resultaten.

Voor het onderzoek bevroeg IBM 1.800 werknemers uit twaalf landen, van verschillende generaties en uit verschillende sectoren. Ze voerden de studie uit omdat de invloed van millennials steeds meer begint door te wegen. In 2020 zal een op twee werknemers uit de VS een millennial zijn.

Belangrijk om deze generatie dus beter te leren kennen. Uit het onderzoek blijkt dat we Gen Y eigenschappen toedichten die niet kloppen. Welke stereotypes zijn eigenlijk regelrechte leugens?  We ontrafelden vijf mythes die helemaal niet juist zijn.

Mythe 1: millennials verlangen iets helemaal anders van hun carrière

Verrassend genoeg hebben millennials dezelfde carrière-ambities als de oudere generaties. We willen allemaal werkzekerheid en financiële stabiliteit. En ja, de millennial wil graag ook wat flexibiliteit, maar alleen als die hand in hand gaat met voldoende zekerheid. Ze tekenen ook gerust bij een gewaardeerde werkgever, want dat biedt garantie. Kortom, over het algemeen verschillen de generaties op dat vlak écht niet zoveel van elkaar.

(Klik om te vergroten)

Mythe 2: millennials willen voortdurend applaus en appreciatie

Gen Y’ers werden door hun ouders altijd op een voetstuk gezet en datzelfde verlangen ze nu van hun werkgever, toch? Helemaal niet. Erkenning mag en moet er zijn, maar dat wil elke generatie eigenlijk wel. Millennials willen eigenlijk vooral eerlijk behandeld worden, en geleid worden door iemand die dat op een transparante manier doet. Eigenlijk is het vooral generatie X die graag beloningen ontvangt voor goed werk - en dan mag het hele team daarvan genieten.

(Klik om te vergroten)

Mythe 3: millennials willen altijd, overal en alles online en kennen daarin geen persoonlijke of professionele grenzen

Millennials kregen het internet en social media al haast van in de wieg mee. Dus het is maar normaal dat zij er beter mee omspringen dan de oudere generaties. Ze staan ook meer open voor die online wereld. Zo is online een cursus volgen geen enkel probleem voor hen. Maar dat wil niet zeggen dat altijd alles digitaal moet verlopen. Zo genieten ze evengoed van ‘offline’ contact. Het ene sluit voor hen het andere niet uit. Daarnaast gebruiken ze hun persoonlijke social media-account af en toe voor professionele doeleinden, maar dat doet generatie X evengoed - en zelfs nog meer. Enkel babyboomers houden graag alles gescheiden.

(Klik om te vergroten)

Mythe 4: millennials willen iedereen bij elke beslissing betrekken

Ja, het is waar dat meer dan de helft van de millennials beweert dat ze betere beslissingen nemen als ze input kregen van genoeg verschillende mensen. Maar bij generatie X is dat zelfs twee op drie. Ook babyboomers vragen graag de mening van anderen. Dus ook hier verschillen de millennials heus niet zoveel van de oudere generaties.

(Klik om te vergroten)

Mythe 5: millennials willen enkel een job die hun passies vervult en anders nemen ze ontslag

Ook deze laatste mythe klopt helemaal niet. Wanneer millennials van job wisselen, doen ze dat om net dezelfde redenen als Gen X’ers of babyboomers. Vaak heeft dat te maken met een van deze vier redenen: ofwel willen ze meer verdienen, ofwel meer verantwoordelijkheid, ofwel willen ze hun dromen volgen of een job hebben waarmee ze de wereld een stukje beter maken. Maar millennials nemen dus niet vaker ontslag om hun passies te volgen dan de andere generaties.

(Klik om te vergroten)

Een laatste tip van de onderzoekers is om je niet te focussen op generaties, maar wel op individuele werknemers. Generaliseer niet, want dat klopt uiteindelijk nooit helemaal. Zorg vooral ook dat er in jouw organisatie écht samengewerkt wordt, want dat is uiteindelijk iets waar elke generatie naar verlangt.

Bron: Rapport IBM 'Myths, exaggerations and uncomfortable truths'