Volvo anonimiseert zelfrijdende auto's om 'pestende' chauffeurs te vermijden

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Volvo anonimiseert zelfrijdende auto's om 'pestende' chauffeurs te vermijden

In 2018 start Volvo een pilootproject met 100 zelfrijdende auto's in Londen. Die auto's zullen er helemaal hetzelfde uitzien als hun andere modellen. Zo wil de autofabrikant vermijden dat andere chauffeurs de auto's gaan 'uitdagen' in het verkeer. 

Die beslissing is er gekomen nadat onderzoek uitwees dat andere bestuurders, in gewone wagens, de zelfrijdende auto's opzettelijk zouden willen 'uittesten'. Zoals de remmen plots toegooien of onverwachte manoevres maken, om te kijken hoe de auto daarop reageert. Levensgevaarlijk, daarom dat Volvo nu ook besloten heeft dat je de zelftijdende auto's niet kan onderscheiden van de rest. 

Zelrijdende auto Volvo

Anonieme auto

Erik Coelingh, senoir technical leader bij Volvo Cars, vertelde daar het volgende over in Observer: "Vanuit een wetenschappelijk standpunt zou het interessant zijn om zowel gemarkeerde als niet-gemarkeerde zelfrijdende auto's te hebben, om te kijken hoe andere weggebruikers daar op reageren. Ze zullen er zeker anders mee omgaan, maar we weten niet hoe en in welke mate. Daarom is het veiliger om alle auto's te anonimiseren. Ik ben zeker dat anders mensen de wagens gaan uitdagen door hard te remmen of in de weg te gaan rijden." 

In het pilootproject krijgen 100 chauffeurs de kans om de zelfrijdende auto uit te testen. Dat kan overigens niet op alle wegen. Er zullen een paar routes aangestipt worden waar de auto volledig autonoom mag rijden, zoals de M4. Momenteel is Volvo nog in zware onderhandelingen over wie de schuld draagt bij een ongeluk

De zelfrijdende auto komt nu wel heel dichtbij! Wat vind jij van de maatregelen die Volvo treft?