Waarom de winst van Samsung verdwijnt als sneeuw voor de zon

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Waarom de winst van Samsung verdwijnt als sneeuw voor de zon

Samsung heeft een probleem. De technologie-gigant waarschuwde haar investeerders voor een dalende winstverwachting dit jaar. De winst zou 60% lager kunnen uitvallen in vergelijking met vorig jaar. Het zou om de grootste winstdaling gaan in Samsung’s bestaan. Hoe komt dat precies?

Prijzen moeten lager, dus winstmarges ook

Samsung gaf een lijst met verklaringen waarom de winst dit jaar aanzienlijk lager zal liggen. Zo zou het meer smartphones verkopen dan wie dan ook, maar is verplicht om haar prijzen te verlagen om hun marktaandeel te kunnen behouden. Wat wil zeggen dat ook de winstmarges moeten worden bijgesteld.

OnePlus One & Apple

De prijsdaling is nodig omdat heel wat andere fabrikanten smartphones maken met dezelfde specs als die van Samsung, maar met een prijs die een pak lager is. Kijk maar naar een merk zoals Xiaomi waar de top-smartphone 320 dollar kost. Of de OnePlus One met een prijs die daar zelfs onder duikt. Dat terwijl de Samsung Galaxy S5 rond de 600 dollar kost.

Daarenboven zijn Samsung’s top-toestellen de S5 en de Galaxy Note geen kaskrakers. Op dat vlak heeft Samsung ook af te rekenen met het succes van de iPhone 6 en 6 Plus.

Software & Wearables

Vooral op het vlak van software lijkt Samsung niet innovatief genoeg te zijn in vergelijking met hun concurrenten. Bovendien zijn de pogingen van Samsung om voet aan grond te krijgen in de wearables-markt mislukt. Zo introduceerde het maar liefst 5 smartphones in het voorbije jaar. Allen kregen ze gematigde tot slechte reviews, met tegenvallende verkoopcijfers tot gevolg.

Ondanks miljarden te spenderen aan research & development blijft het koffiedik kijken of Samsung zichzelf kan blijven heruitvinden. Met de instortende winstverwachtingen is het duidelijk dat er iets zal moeten gebeuren. Wat denk jij dat Samsung moet doen?