Waarom Google Chrome je computer gigantisch vertraagt

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
Waarom Google Chrome je computer gigantisch vertraagt

Bron foto: Shutterstock

Last van tragere computerprestaties en zoemende cooling-fans? De oorzaak zou wel eens Google Chrome kunnen zijn. De nieuwere versie van de browser vergt immers enorm veel RAM-geheugen van je computer. Hier hoe dat precies komt en hoe je voor een fix kan zorgen:

Tragere Prestaties

Chrome is een van beste browsers die er bestaat maar is sinds kort de oorzaak van tragere computer-prestaties. Als je een kijkje neemt in de activiteitenweergave van je computer zal je tal van "Google Chrome Helper" processen zien, die draaien in de achtergrond. Deze zijn de oorzaak voor de tragere prestaties. 

Hoe komt dit? 

Net zoals de meeste mensen gebruik je waarschijnlijk verschillende browsertabs als je aan het surfen bent. Hierdoor vergroot te kans dat een van deze websites crasht en je hele browser als een kaartenhuis in elkaar stort. Met als gevolg dat je al jouw tabs kwijt bent. Erg vervelend.

Chrome heeft om dit te voorkomen van elke browsertab een apart proces gemaakt, waardoor de kans dat je volledige browser crasht zo goed als onbestaande is. Hierdoor wordt jouw browser een pak stabieler. Het nadeel: hoe meer tabs je opent, hoe trager je computer wordt. 

De oplossing:

Om dit probleem te voorkomen. Kan je de Chrome-extensie 'The Great Suspender' installeren, deze zet de openstaande vensters die je niet langer gebruikt automatisch in slaapstand. 

Je kan ook kiezen om bepaalde processen niet in slaapstand te plaatsen door deze te whitelisten. Dankzij deze extensie zal Chrome een pak minder RAM-geheugen in gebruik nemen en zal je computer een stuk sneller presteren. 

Met slechts 1 klik kan je in slaap gevallen tabs terug tot leven wekken. Hier kan je de extensie downloaden. Veel plezier!