Waarom investeert Telenet 25.000 EUR per start-up met een sterk innovatief idee?

Ineke Rampart
Door Ineke Rampart Innoveren
Waarom investeert Telenet 25.000 EUR per start-up met een sterk innovatief idee?

Na een eerste succesvolle editie van Telenet Idealabs zijn start-ups Campr, Dot, Intuo en Pith.li klaar om de markt te veroveren met hun innovatieve & digitale toepassingen. Vandaag investeert Telenet opnieuw in een intensief start-up acceleratorprogramma, in samenwerking met Idealabs. Onder het label ‘Telenet Kickstart, powered by Idealabs’ krijgen 8 jonge start-ups de kans om hun innovatief idee om te bouwen tot een marktklaar product.

Via Telenet Kickstart willen beide partijen innovatie en digitaal ondernemerschap in ons land stimuleren en het groeiende start-up ecosysteem in België verder helpen uitbouwen.

Wat Telenet Kickstart precies wil bereiken kun je hier lezen:

(Digitaal) ondernemerschap boosten …

De voorbije jaren nam de start-up business scene in België een hoge vlucht. Getuige daarvan zijn de gestage groei van incubator & acceleratorprogramma’s, de opstart van investeringsfondsen en de recente lancering het Start-up Plan door Federaal Minister Alexander De Croo.

Het Start-up Plan situeert zich binnen het Digital Belgium Plan. Het Digital Belgium Plan is een plan met fiscale stimuli voor investeerders en aantrekkelijke loonkostmaatregelen voor starters. Jonge (digitale) ondernemers zijn immers een belangrijke motor voor economische groei.

Toch wordt de stap naar ondernemerschap in België nog te weinig gezet. In ons land kiezen mensen nog te vaak voor klassieke patronen. Dat tonen recente cijfers van McKinsey ook aan. Zo blijkt dat slechts 2,5% van de Belgische inwoners een eigen bedrijf start. Het Europees gemiddelde ligt op 6,6%. Bovendien ligt het aantal gestarte bedrijven per inwoner 59% lager dan het Europees gemiddelde.

“Slechts 2,5% van de Belgen start een eigen bedrijf. Het Europees gemiddelde is 6,6%”

… via Telenet Kickstart, powered by Idealabs

Daarom lanceert Telenet voor het 2de jaar op rij het intensief start-up acceleratorprogramma in samenwerking met Idealabs.

"We willen samen innovatie een nieuwe voedingsbodem bieden, waardoor ondernemen in België meer kansen krijgt," aldus Telenet.

Telenet Kickstart, powered by Idealabs’ geeft 8 veelbelovende start-up teams de kans om hun innovatief idee om te vormen tot een werkbaar product.

Het programma verloopt in twee opeenvolgende fasen van telkens vier maanden. Acht start-ups doorlopen eerst een acceleratorprogramma van idee tot werkend product.

Ze kunnen hun werktenten opslaan in de inspirerende Idealabs hub, hartje Antwerpen, en kunnen rekenen op 25.000 EUR startkapitaal (seedfunding) en intensieve ondersteuning door een internationaal netwerk van mentoren, coaches en experten.

Na een pitch moment voor een professionele jury worden vier start-ups geselecteerd voor het groeiprogramma, met focus op het verder ontwikkelen en lanceren van het product.

Hoe het programma precies in elkaar zit kan je zien in onderstaand schema:

Addertjes onder het gras?

Voor jonge ondernemers die gekozen worden tot de gelukkige 8 zitten er geen addertjes onder het gras. Alles verloopt transparant. Daarom hebben we er ook voor gekozen om de voorwaarden erg duidelijk te omschrijven. Deze Terms & Conditions kun je nalezen op onze website.

No Strings Attached!

Het model is erg eenvoudig. ‘TelenetKickstart, powered by Idealabs’ kiest via een onderbouwd selectieproces 8 starters, ondersteunt hen tijdens het acceleratorprogramma in de ontwikkeling van hun Minimum Viable Product (MVP) en stoomt hen klaar voor de eerste demodag. Op die dag stellen de starters hun werkbaar product voor de eerste keer voor. 

Telenet geeft hiervoor alle kansen, no strings attached. De start-up blijft 100% eigendom van de jonge ondernemer.

Natuurlijk moeten de jonge ondernemers zich wel houden aan een businessplan, en moeten ze elke maand een financiële balans neerleggen. De starters worden hierbij ondersteund door de structurele partner van het project, Deloitte.

Verdere investeringen zijn mogelijk

Na 4 maanden stellen de starters hun MVP voor tijdens een demo/pitch dag. Een professionele jury bekijkt de levensvatbaarheid van het start-up business model en evalueert hoeveel slaagkansen elk bedrijfje heeft. De 4 start-ups met de meeste groeikansen stromen door naar het Growth-programma.

In deze fase investeren we een som van € 50.000 in de start-up. In ruil daarvoor vraagt Telenet Kickstart nu wél een deel van de aandelen. Wil je meer weten wat deze converteerbare lening, lees dan aandachting de Terms & Conditions op de website.

Heb je zelf een innovatief idee voor een start-up en wil je meer weten over het programma? Bezoek dan de Telenet Kickstart websiteSta je te popelen om je idee in te sturen? Doe dat dan nu via onderstaande knop: 

New Call-to-action