foto: shutterstock.com

Managers bij Google hebben minder macht dan je zou denken. “Dat komt omdat zo goed als alle beslissingen binnen de zoekgigant via consensus worden beslist,” legt schrijfster Kim Scott uit aan Inc. naar aanleiding van haar boek Radical Candor: Be a Kick-ass Boss Without Losing Your Humanity. Scott werkte bij Google als eindbazin van YouTube én Adsense en heeft dus heel wat te vertellen over de bedrijfscultuur van de zoekgigant. Aan inc.com deed ze uit de doeken hoe het is om een manager te zijn bij Google.

Google schrapt macht & controle uit takenpakket managers

“Als je het vergelijkt met managers in andere bedrijven lijkt het erop dat Google de meeste vormen van macht en controle heeft geschrapt,” vertelt Scott. “Als je een manager bent bij Google kan je niet alleen kiezen wie er wordt aangenomen, wie je aan de deur zet, welke scores bepaalde mensen halen of iemand al dan niet een bonus verdient.”

Hoe Google dan wel die beslissingen maakt? Door te zoeken naar een consensus. “Als iemand komt solliciteren wordt de kandidaat geanalyseerd door een groep van mensen die elk hun mening geven over het profiel van de kandidaat. Zij beslissen samen of iemand al dan niet aangenomen moet worden,” vertelt Kim Scott. Volgens Scott kan zo’n groep bestaan uit potentiële managers maar ook mogelijke collega’s en andere teamleden.

Eens de interviews achter de rug zijn wordt elke kandidaat door een committee geanalyseerd. “De manager die op zoek is naar versterking kan niet bepalen of de persoon aangeworven wordt of niet,” vertelt de ex-manager. “We konden natuurlijk onze voorkeur uitspreken, maar het zou best kunnen dat de persoon die aangenomen wordt ook voor een ander team kan kiezen. Echte controle heb je daar dus niet over als manager bij Google”.

Managers hebben weinig impact op carrière werknemers

Bovendien kunnen managers niet voorkomen dat hun werknemers andere oorden opzoeken binnen Google. Dat is ook wat Scott tegenkwam. “Toen ik bij Google startte had ik vijf mensen in mijn team. In mijn eerste week kozen drie van hen voor een andere job binnen Google”.

Als het aankomt op promotie hebben managers nog minder in de pap te brokken. “Werknemers (en dan vooral de ingenieurs) kunnen zelf bepalen wanneer ze klaar zijn om gepromoveerd te worden,” legt Scott uit aan Inc. De manager kan adviseren, maar zelfs wanneer de manager van mening is dat iemand niet klaar is om gepromoveerd te worden, heeft dat weinig effect op de uiteindelijke beslissing. Net zoals bij sollicitatiegesprekken wordt immers in groep beslist of iemand een promotie verdient en passeert die suggestie ook via een committee. “Voor een goed begrip, de manager van de persoon zetelt niet in zo’n committee,” knipoogt Scott. “Het kan ingewikkeld klinken, maar zo goed als niemand krijgt onterecht een promotie.”

Opvallend is dat als macht en controle van een manager worden weggenomen dat dit volgens Scott een goed effect heeft op de werksfeer en de collegialiteit op de werkvloer. Bovendien zegt Scott dat de relaties tussen de collega’s en managers ook een pak sterker zijn dan in andere bedrijven.