Waarom Mark Zuckerberg zijn webcam afplakt en jij dat beter ook doet:

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Waarom Mark Zuckerberg zijn webcam afplakt en jij dat beter ook doet:

Instagram, dat eigendom is van Facebook, had onlangs iets te vieren. Het heeft immers de kaap van 500 miljoen gebruikers overschreden. Om dat te vieren zette Facebook CEO Mark Zuckerberg een foto op Facebook-pagina. Opvallend: in de reacties onder de foto ging het gesprek plots over de laptop van Mark. Op het beeld was immers te zien dat Zuckerberg zijn webcam én microfoon had afgeplakt. Waarom jij dat beter ook zou doen: 

Logisch dat Zuckerberg zijn voorzorgen neemt

Het lijkt aannemelijk dat iemand zoals Mark Zuckerberg zijn voorzorgen neemt. Hij is immers een van de rijkste ondernemers in de wereld. Hierdoor lijkt het inderdaard aannemelijk dat hij een doelwit is van heel wat hackers wereldwijd. 

Daarnaast is het al eerder bewezen dat het voor hackers een koud kunstje is om je webcam (én microfoon) te hacken en mee te kijken (en luisteren) met wat jij aan het doen bent.

Ook de directeur van FBI doet het 

Tot voor kort werd er nogal lacherig over het afplakken van je webcam. Maar nu ook Zuckerberg het lijkt te doen, lijkt de discussie over de zin en onzin hierover plots weer op te laaien. 

Het afplakken van sensoren is iets wat veel online security experten al langer doen. Ook James Comey, de directeur van de Amerikaanse FBI, doet het al langer.

"Ik doe het omdat er mensen zijn die een pak slimmer zijn dan mij dat ook doen," zegt hij.  

Moet jij dan ook je camera afplakken?

Aangezien hun functie, lijkt het logisch dat mensen zoals Zuckerberg en de directeur van de FBI hun voorzorgen nemen. Maar waarom zou de doorsnee mens daar eigenlijk ook van moeten wakker liggen? 

Volgens een rapport dat in 2013, blijkt dat tal van hackers toen al volop beelden uitwisselden van mensen van wiens webcam gehackt was. Volgens het rapport bleek dat vooral Windows-eigenaars een makkelijk doelwit zijn.

Het hacken van een Mac-webcam (zoals die van Zuckerberg) is blijkbaar moeilijker omdat het indicator-lampje - dat verklapt wanneer de webcam aan staat - niet makkelijk te hacken zou zijn. Toch is het niet onmogelijk.  

Dus moet jij net zoals Zuckerberg ook je webcam en microfoon afplakken? Waarschijnlijk wel. De meest veiligheidsexperten doen het en het kan je een pak miserie besparen indien je ooit zou gehackt worden.