Waarom zelfrijdende wagens het fileprobleem voor altijd zullen oplossen

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Waarom zelfrijdende wagens het fileprobleem voor altijd zullen oplossen

Dat in september de traditionele files weer beginnen staat als een paal boven water in Belgenland. Het is hét tijdstip wanneer files opnieuw gigantisch lang worden. Hoe ontstaan files eigenlijk? Is het echt te wijten aan het feit dat er teveel auto's zijn? Of is er iets anders aan de hand? Zou de zelfrijdende auto het fileprobleem eindelijk kunnen oplossen? Het lijkt erg waarschijnlijk. Bekijk onderstaand filmpje maar eens:

Het menselijke reactievermogen is dé reden waarom files ontstaan

Je ooit al afgevraagd hoe het komt dat files ontstaan? Waarom er soms ellenlange rijen auto's staan aan te schuiven zonder een duidelijke reden? Dé reden bij uitstek blijkt het trage menselijke reactievermogen te zijn. 

Stel dat je op de autosnelweg rijdt en de auto voor je plots vertraagd. Automatisch duw de op de rem. Op drukke wegen ontstaat er dan een accordeon-effect waardoor tal van auto's moeten vertragen, waardoor snelwegen erg snel kunnen dichtslibben.

Wat zou er gebeuren als er enkel zelfrijdende auto's op de weg te vinden zijn?

Maar wat zou er gebeuren als je menselijke bestuurder weg neemt uit het verkeer? Zou het fileprobleem dan opgelost zijn? Het lijkt er sterk op. Niet overtuigd? Bekijk bovenstaand filmpje dan maar eens!