Een basis voor de toekomst en een focus op developers en consumers, dat was de rode draad doorheen de bijna 4 uur durende keynote gisteren op de Google Developer Conference in San Fransisco. Meer in detail ...

 

Google had gisteren drie volle uren nodig om hun boodschap over te brengen. Ze kondigden een aantal stevige updates aan, maar de belangrijkste boodschap was dat ze zwaar zullen inzetten op frameworks waar developers verder mee aan de slag kunnen.

Daarnaast maakten ze duidelijk dat ze bij alle updates vooral een basis willen leggen om de komende 10 jaar op voort te bouwen. Google kwam volgens specialisten over als een sterk verenigd bedrijf dat als één blok naar voor kwam. De keynote was gestructureerd en de aankondigingen passen allemaal binnen de grotere visie van Google.

Eén iets viel extra op: de aankondiging voor een music subscription service. Kunnen ze concurreren met Spotify?

Google Play All Access - 9.99$/maand

De app zelf biedt niet bijzonder veel nieuws ten opzichte van Spotify: streaming, playlists, radio stations ... Het grootste verschil zit volgens Chris Yerga (engineering director) in de snelheid. De app is van A tot Z opgebouwd met "vlot afspelen" als focus. Daarnaast zou het ook een pak meer user friendly zijn. Playlists beheren mag geen vervelende taak worden. Daar heeft Google iets op gevonden, volgens Yerga.



Hoewel het een hele opdracht wordt om te concurreren met Spotify (24 miljoen leden, 6 miljoen betaalde accounts), maakt Google zich geen zorgen. Het is niet de bedoeling om marktleider te worden met hun service. Ze zien het eerder als een strategie om meer mensen voor Android te laten kiezen. En om de Google-ervaring voor huidige gebruikers te verscherpen.

Het werd gisteren - 15 mei - gelanceerd in de States aan 9.99$ per maand. De eerste maand is gratis en wie voor juni lid wordt, moet maar 7.99$ per maand betalen. Wanneer het naar Europa of België komt, is nog niet bekend.

Android Studio

Google kon trots melden dat er ondertussen 900 miljoen geactiveerde Android toestellen zijn. Daarnaast werden al 48 miljard apps gedownload. Ze voegden toe dat ze stilaan in de buurt van iOS komen en dat developers vanaf nu beter eerst aan Android denken dan aan iOS.

Om die apps nog beter te maken, of toch vooral het ontwikkelen ervan lanceerden ze gisteren Android Studio. Hiermee zou het veel gemakkelijker worden om apps te ontwikkelen voor alle Android devices en alle schermgroottes.

Chrome, n° 1

Over Chrome kon Google niet veel nieuws vertellen. Enkel dat het nog altijd de nummer één webbrowser is wereldwijd met 750 miljoen actieve gebruikers. Ze steunden er nog eens op dat er apps kunnen ontwikkeld worden die op de browser zelf gebouwd worden. Met lichte aandrang verzochten ze de developers hier wat meer aandacht voor te hebben.

Google+, geen verloren zaak

Google+ heeft een facelift gekregen en 41 nieuwe features. De belangrijkste punten zijn de timeline en hun focus op chat. De timeline is netter en bestaat nu uit 3 kolommen, wat een sterk Pinterest-gevoel creëert. Door in de breedte te werken kunnen ze elke post meer ruimte geven in de hoogte, waardoor alles overzichtelijker blijft. Je hoeft ook minder te scrollen dan bij Facebook als je even snel door je timeline wil gaan.

Met Google+ Photos kan je nu ook veel meer. Je kan heel gemakkelijk animaties en GIF's maken, effecten toevoegen, panorama foto's creëren enzovoort.

Tenslotte kondigden ze het verdwijnen van Google Chat aan. Google Hangouts is daarentegen verder verfijnd en uitgebreid. Het is nu ook een volwaardige app op desktop, Android en iOS.

Google Search, stel een vraag

De belangrijkste aankondiging in verband met search was "conversational search". Google wil bereiken dat je niet meer hoeft te denken welke zoekwoorden je het dichtst bij je doel brengen. Het doel is dat je een volledige vraag kan stellen en dan een sluitend antwoord krijgt van Google via de resultaten.

Via mobile kon je dit al met Google Now, maar het moet gezegd zijn dat het buiten de VS niet altijd even goed werkt. Hopelijk is dit met de nieuwe updates al wat beter.

Maps extreem veranderd

Voorlopig kan je de nieuwe Google Maps enkel in preview bekijken. Naar eigen zeggen doet Google het zo om mensen niet teveel te shoqueren. Het ziet er een stuk anders uit, maar vooral de werking zelf is helemaal veranderd. Zo worden je maps bijvoorbeeld 'slimmer', hoe meer je ze gebruikt. Een diepgaande analyse vind je op TechCrunch.

Zoals bij alles werd ook bij maps vooral op de user experience. Alle apps en Google services moeten nu veel vlotter te gebruiken zijn en developers kunnen er gemakkelijker mee aan de slag. De basis voor de toekomst is gelegd, volgens CEO Larry Page. Nu is het tijd om verder uit te bouwen.

Bron: TechCrunch