We liegen veel sneller online!

Alexander Maertens
Door Alexander Maertens Innoveren
We liegen veel sneller online!

Online communiceren zou ons een grotere neiging geven tot liegen, suggereert een nieuwe studie. Onderzoekers van de universiteit van Massachusetss-Amherst vonden dat mensen veel meer en sneller liegen in e-mails of chatgesprekken dan ze zouden doen wanneer ze face to face praten met iemand.

Deze studie onderzocht de frequentie van bedrog wanneer we iemand nieuw leren kennen online tegenover wanneer dat face to face gebeurt. Studentenduo's van hetzelfde geslacht voerden conversaties van telkens 15 minuten, gebruik makend van e-mail of instant messenger, of in een persoonlijk gesprek.

Nadien verkregen de deelnemers transcripties van hun neergeschreven of opgenomen gesprekken en werd het niveau van misleiding al snel duidelijk. De resultaten toonden aan dat in alles wat online en dus onpersoonlijk gebeurde, veel meer bedrog zat, vergeleken met de persoonlijke gesprekken. Koplopers in hoeveelheid leugens waren de e-mails.

Liegebeest

Mattitiyahu Zimbler, graduaatstudent van de universiteit ziet het zo: "Het is niets nieuws onder de zon dat mensen liegen, wat wel nieuw is, is dat we opvallend meer liegen online". De resultaten tonen eigenlijk vooral aan hoe gemakkelijk het is te liegen in een e-mail of chatbericht, in tegenstelling tot wanneer iemand ons aanstaart.

bron-- --

Heb je zelf nieuws over je bedrijf? Mail naar ?redactie@bloovi.be? en we nemen het op in ons Sectornieuws?.

Je kan je nieuws ook tweeten met ?#bloovi?