Welke data gaat WhatsApp écht uitwisselen met Facebook? Een antwoord op 5 cruciale vragen:

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
Welke data gaat WhatsApp écht uitwisselen met Facebook? Een antwoord op 5 cruciale vragen:

Onlangs ontketende de populaire chat-applicatie WhatsApp een privacyheisa door aan te kondigen dat Facebook toegang zou krijgen tot haar data. Ondanks dat WhatsApp via een nieuwe privacy disclaimer duidelijk liet weten wat er precies zou veranderen gingen in een mum van tijd tal van cowboyverhalen het internet rond. Welke data wordt eigenlijk écht gedeeld met Facebook? Wij zochten het voor je uit: 

WhatsApp in 2014: "Privacy zit in ons DNA" 

Kort na de overname door Facebook in 2014 beloofde WhatsApp-oprichter Jan Koum dat "privacy in het DNA van WhatsApp zit". "Als samenwerken met Facebook had betekend dat we onze waarden moesten veranderen, hadden we het niet gedaan", vertelde Koum toen.

foto: WhatsApp CEO Jan Koum

Dat WhatsApp nu aankondigt dat het "sommige" data gaat uitwisselen met Facebook zorgt ervoor dat heel wat mensen met de wenkbrauwen fronsen. In de Verenigde Staten hebben verschillende actiegroepen al een aanklacht ingediend bij de waakhond FTC. Maar ook in Europa wordt de zaak met argusogen gevolgd.

Prompt na de aankondiging stond het internet bol van de reacties en hadden heel wat gebruikers een pak vragen: 

  • Kan Facebook nu je berichten lezen?
  • Krijgen we nu ook advertenties te zien in WhatsApp?
  • Kunnen adverterende bedrijven je nu berichten sturen via WhatsApp?
  • Weet Facebook nu echt alles van je privé-leven?

Wat is er nu eigenlijk écht van aan? Wij hebben de nieuwe privacy-verklaring van WhatsApp doorgespit en vonden cruciale antwoorden op privacy-vragen:

1. Wordt de inhoud van WhatsApp-berichten uitgewisseld met Facebook? 

Nope. Berichten op WhatsApp zijn immers sinds kort versleuteld. Dat wil zeggen dat de inhoud van je berichten door niemand anders dan je chatpartner kan worden gelezen. Dat staat ook duidelijk te lezen in de privacy-verklaring van WhatsApp:

"Wanneer jij en de mensen waarmee jij communiceert gebruikmaken van de laatste versie van WhatsApp, dan zijn jullie berichten automatisch versleuteld. Dit houdt in dat jullie de enigen zijn die deze kunnen lezen. Zelfs nu we meer zullen coördineren met Facebook in de komende maanden, zullen versleutelde berichten privé blijven en kan niemand anders ze lezen. WhatsApp niet, Facebook niet, niemand."

Tip: weten of je berichten momenteel versleuteld zijn? Dan moet je een kijkje nemen op het WhatsApp-profiel van je contactpersoon waarmee je aan het chatten bent. Daar zie je het in één oogopslag. Indien iemand over een oudere versie van WhatsApp beschikt kan het zijn dat de berichten die je verstuurd naar die persoon nog niet versleuteld zijn. 

2. Kunnen bedrijven je binnenkort berichten sturen via WhatsApp?

Ja, maar je hebt volledige controle. WhatsApp is van plan om de communicatie tussen consumenten en bedrijven grondig te vernieuwen. De nieuwe privacy-verklaring is daar een eerste stap in. Voorlopig is het nog een experiment en zal je er in eerste instantie weinig van merken. 

Dit is WhatsApp over de kwestie te zeggen heeft:

"Zoals we eerder dit jaar hebben aangekondigd, willen we manieren verkennen om jou te helpen communiceren met bedrijven die belangrijk voor jou zijn en jou ondertussen nog steeds een spam- en advertentievrije ervaring bieden. Het kan bijvoorbeeld gaan om een bericht van jouw bank over een potentieel frauduleuze transactie, of een melding van een vliegmaatschappij over een vertraagde vlucht. Velen van ons ontvangen deze informatie momenteel op een andere manier, zoals via een sms-bericht of een telefoontje. Wij willen deze functies testen in de komende maanden, maar moeten onze voorwaarden en ons privacybeleid hier eerst op aanpassen."

In een verklaring zegt WhatsApp dat het naast deze berichten ook marketing berichten kan sturen. "Marketingberichten die u kunt ontvangen, kunnen een aanbieding bevatten waar u wellicht in geïnteresseerd bent," klinkt het bij WhatsApp. Toch zal de gebruiker hier een duidelijke zeg in hebben. "Net als voor al uw berichten kunt u deze communicatie beheren en zullen we uw keuzes respecteren." Hoe deze feature exact zal evolueren is dus koffiedik kijken. 

3. Krijgen we binnenkort banners te zien op WhatsApp? 

Nee. WhatsApp laat nog steeds geen banneradvertenties toe van derde partijen. 

4. Deelt WhatsApp je telefoonnummer met Facebook? 

Ja. WhatsApp verklaart dat het je telefoonnummer niet zal delen met derden, maar wel met Facebook. Dit zijn de plannen:

"We zullen jouw WhatsApp-nummer niet delen met anderen, ook niet op Facebook. We zullen jouw telefoonnummer ook niet verkopen, delen of geven aan adverteerders."

Maar waarom deelt het jouw telefoonnummer dan wel met Facebook?

"Indien jij een Facebook-account hebt, zal het koppelen van jouw telefoonnummer met de systemen van Facebook hen in staat stellen om betere vriendsuggesties te doen en jou relevantere advertenties te tonen. Je zou bijvoorbeeld een advertentie kunnen zien van een bedrijf waar je al mee werkt in plaats van een bedrijf waar je nog nooit van hebt gehoord."

Indien je niet wil dat beide diensten je telefoonnummer uitwisselen kan je dat in voorkomen door in WhatsApp naar "Instellingen" te gaan en daar "Deel mijn accountinformatie" uit te vinken. Let wel: je hebt pas tijd tot eind september om dit uit te vinken.

5. Wat wordt er dan wel gedeeld met Facebook? 

Dus. Facebook geen toegang tot je berichten, foto's of video's en we krijgen ook geen banners te zien. Wat wordt naast je telefoonnummer dan eigenlijk wel gedeeld met Facebook? 

WhatsApp verklaart:

"We zijn van plan om bepaalde informatie te delen met Facebook en de Facebook-bedrijvengroep dat ons in staat zal stellen om meer te coördineren, zoals om spam en misbruik te bestrijden en de ervaringen binnen onze diensten en die van Facebook en de Facebook-bedrijvengroep te verbeteren. Wanneer je onze bijgewerkte servicevoorwaarden hebt geaccepteerd, zullen wij bijvoorbeeld bepaalde accountinformatie met Facebook en de Facebook-bedrijvengroep delen, zoals het telefoonnummer dat je hebt geverifieerd om je te registreren bij WhatsApp, zowel als de laatste keer dat je gebruik hebt gemaakt van onze dienst," klinkt het.

Meer weten over wat WhatsApp van plan is? De privacy-verklaring is beschikbaar in het Nederlands en kan je hier raadplegen