Xiaomi zet dronemarkt op zijn kop met nieuwe 4K-drone van amper 410 euro

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Xiaomi zet dronemarkt op zijn kop met nieuwe 4K-drone van amper 410 euro

De Chinese smartphonebouwer Xiaomi heeft haar allereerste drone voorgesteld. De voorstelling kan wereldwijd op veel belangstelling rekenen en kan een flinke impact maken in de drone-markt. Het toestel - mét 4K videocamera en 27 minuten vliegtijd - zou amper 341 euro gaan kosten, een fractie van de prijs die concurrenten vragen.

"Drones are not just for rich kids"

Tijdens de voorstelling haalde de livestream van het event 195.000 kijkers. "Deze drone is niet voor rijke lui, we willen de technologie democratizeren en drones voor iedereen betaalbaar maken," zegt Xiaomi CEO Lei Jun. "Drones are not just for rich kids," klonk het. 

Xiaomi's recept voor succes:

Top-technologie aanbieden tegen een betaalbare prijs is al langer het succesrecept van Xiaomi. De technologiegigant bouwde er een flinke reputatie mee op, en is opgeklommen tot een van de snelste groeiende technologiefabrikanten wereldwijd. De kwaliteit van de toestellen is immers degelijk en kost slechts een fractie van de prijzen die andere technologiegiganten hanteren - lees Samsung en Apple - voor vergelijkbare producten. 

Zoals we van Xiaomi gewoon zijn, gaat het niet zelf instaan voor de productie van de drone. Daarvoor werkt het samen met de Chinese drone-producent Flymi. Xiaomi zal de verkoop en marketing voor haar rekening nemen. 

Een pak goedkoper dan de concurrentie

De drone is een pak goedkoper dan de concurrentie. Het basis model van de Mi drone kost zo'n 2499 CNY (341 euro) en zal beschikken over een 1080p camera. Een 4K-model zal 410 euro gaan kosten. Beide drones zullen te koop zijn via de online winkel van Xiaomi (Mi.com). 

De drone is hiermee een pak goedkoper dan diegene van marktleider DJI, die drones verkoopt vanaf 700 euro voor een drone met een 4K camera. Nogthans kan de Mi-drone opboksen tegen de prestaties die we van DJI gewend zijn. Zo kan de drone 27 minuten aan een stuk vliegen dankzij een batterij van 5,100 mAh en heeft de drone een bereik van 3 kilometer. 

Daarnaast zou de Mi Drone ook zelfstandig via een voorgeprogrammeerde route kunnen vliegen. Ook kan de drone met een druk op de knop terugkeren. Op de afstandsbediening kan een smartphonehouder gemonteerd worden, zodat het scherm van de telefoon te gebruiken is om het livebeelden te bekijken.

In China komt de 1080p-versie uit op 26 mei. De 4k-variant komt in juli.Wanneer de Mi-drone gelanceerd zal worden in de rest van de wereld is nog niet bekend gemaakt.