Z’Lamp bekroond als beste Vlajo Mini-onderneming 2013

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Z’Lamp bekroond als beste Vlajo Mini-onderneming 2013

De leerlingen uit OLVI-Pius X Zele richtten een Vlajo Mini-onderneming op met zelfgemaakte ecologische zaklampen en wonnen op 4 mei de Vlaamse hoofdprijs in het H. Consciencegebouw Brussel. Het professionele team Z’Lamp wint de ViA wisselbeker en verdedigt Vlaanderen op 17-19 juli in Londen tijdens de Europese finale.

Winnaars

Joachim, Derya, Kenzo, Stef en Jorn, leerlingen uit het laatste jaar Handel aan OLVI-Pius X Zele, scoorden als Oost-Vlaamse laureaat hoog op de Vlaamse finale voor Vlajo Mini-ondernemingen met hun Z’Lamp. Ze bedachten deze ecologische zaklamp die werkt op de restspanning van een lege 9Volt-batterij en produceren die samen met klassen uit de richting Electromechanica, Mechanische Vormgevingstechnieken en Werktuigmachines. Het product bestaat voor 80% uit gerecycleerd materiaal en het grootste deel van hun winst schenken ze aan Make a Wish.

Z'Lamp

“Z’Lamp heeft een duurzaam product op de markt gebracht dat de levensduur van batterijen verlegt, zeer innovatief. Ze deden dit in een prachtige samenwerking met andere klassen op school en zijn sterk in hun promotie voeren”, aldus Mark Van Giel (Zeteldirecteur BNP Paribas Fortis), juryvoorzitter van de wedstrijd.

Doel van Vlajo

Vlajo wil talent creatief ontwikkelen en daagt daarom leerlingen uit het secundair onderwijs uit om een Vlajo Mini-onderneming op te richten. Voor de loop van één schooljaar starten de jongeren in team een eigen bedrijfje. Ze verdelen de functies, kiezen een product of dienst, doen marktonderzoek, zoeken aandeelhouders, vervaardigen hun producten, ontwikkelen een marketingstrategie om hun product te commercialiseren en voeren ten slotte de boekhouding. Een ervaring waarbij ze ondernemende competenties ontdekken en ontwikkelen als initiatief nemen, teamspirit, innovatie, leiding geven enzomeer.

Vlaamse finale

Vijf teams namen het op zaterdag 4 mei tegen elkaar op tijdens de Vlaamse finale: Be Jolie (Sint-Aloysiuscollege Menen), Pack-It (Sint-Theresiacollege Kapelle o/d Bos), R Jeans (K.A. Boom), Troubadour On Tour (Bovenbouw Sint-Michiel Leopoldsburg) en Z'Lamp (Instituut Onze-Lieve-Vrouw - Sec. Ond., Zele). Ze presenteerden hun bedrijfje en doorstonden de vragenronde van de bedrijfsjury en wonnen op 6 maart al de provinciale finale. R Jeans won op 4 mei de publieksprijs en de Vlajo Alumni prijs werd geschonken aan Pack It.