Zelfrijdende wagens vanaf deze zomer op Belgische wegen

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren

De kans lijkt groot dat vanaf deze zomer zelfrijdende auto's toegelaten worden op Belgische wegen. De elektrische wagens van het Amerikaanse Tesla zouden slechts een software-update moeten krijgen om volledig autonoom te kunnen rijden. Toch heerst er nog onduidelijkheid rond de wetgeving.

Wetgeving nog onduidelijk

"In de wetgeving staat dat de bestuurder steeds de controle moet hebben over het voertuig. Maar volgens onze interpretatie is dat ook het geval als de bestuurder aan het stuur zit en op elk moment kan ingrijpen," zegt Thomas De Spiegelaere van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit in een reportage van VTM

Tesla België verklaarde intussen dat de software-update nog geïnstalleerd zal worden op Belgische wagens vooraleer er duidelijkheid is in de wetgeving. Indien de goedkeuring er komt zullen zelfrijdende wagens hoogstwaarschijnlijk enkel toegelaten worden op autosnelwegen. 

Autonoom rijden?

De nieuwste wagens van Tesla beschikken over een radar, sensoren én camera's die autonoom rijden mogelijk maken. Met deze technologie kan de wagen borden lezen langs de kant van de weg en wordt ook automatisch geremd indien nodig. Met het camera- en radarsysteem is het zelfs mogelijk dat wanneer de bestuurder richting aangeeft, de auto zelf van rijvak verandert.

Hieronder kan je zien hoe een ritje in een zelfrijdende auto eruit ziet: