Zijn alle nieuwe wagens in Duitsland elektrisch tegen 2030?

Bloovi Redactie
Door Bloovi RedactieInnoveren
Zijn alle nieuwe wagens in Duitsland elektrisch tegen 2030?

Met Dieselgate van Volkswagen vers in het geheugen zou Duitsland een drastische stap in de richting van elektrische wagens willen zetten. Dat blijkt uit het feit dat druk gewerkt wordt aan een wetsvoorstel dat de verkoop van nieuwe dieselwagens stopzet én autofabrikanten verplicht om enkel elektrische wagens te verkopen in het land tegen 2030. Oudere wagens met verbrandingsmotoren zouden wel nog op de Duitse wegen mogen rijden.

Ambitieus voorstel

Het wetsvoorstel om tegen 2030 enkel nieuwe elektrische wagens te verkopen is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Om de doelstelling om tegen 2050 volledig uitstootvrij te zijn te halen heeft Duitsland nog een lange weg af te leggen. Zo rijden er momenteel 45 miljoen wagens op de Duitse wegen waarvan er slechts 25.000 elektrisch en 150.000 hybride zijn. 

Noorwegen elektrisch tegen 2025? 

Eerder gingen ook al geruchten op dat in Noorwegen aan een soortgelijke wet wordt gewerkt. Zij zouden nog sneller de omschakeling naar elektrisch rijden willen maken tegen 2025. Ook in Nederland werd ook al een dergelijke wetsvoorstel gelanceerd, maar minister Henk Kamp ziet echter niets in de plannen. Of er dus dergelijke wetsvoorstellen ooit zullen worden doorgevoerd is dan ook zeer de vraag.