Zo blijf je gemotiveerd tijdens je zoektocht naar die nieuwe job

Sofie Ghyllebert
Door Sofie Ghyllebert Persoonlijk groeien
Zo blijf je gemotiveerd tijdens je zoektocht naar die nieuwe job

foto: shutterstock.com

Een nieuwe job strikken? Of promotie scoren op je huidige job? Dat vraagt veel – en soms negatieve – energie. Hoewel onze economie zich voorzichtig waagt aan een herstel, is de klus op vlak van rekrutering nog niet geklaard. Het aanbod aan jong, professioneel bloed is groter dan ooit. En de veeleisende werkgevers van vandaag trekken nog steeds aan het langste eind.

Maar: optimisme brengt je verder dan je denkt. Je mentaliteit is misschien wel de meest bepalende succesfactor, hoe hard het lot zich ook tegen je keert. Je mindset kan flink in je voordeel spelen. Daarom hieronder een aantal voorbeelden van hoe je positief blijft tijdens de jacht op een nieuwe job of promotie.

Kweek een olifantenvel

Vriendschap, liefde, jobs … : afwijzing is op geen enkel vlak leuk. Je moed weer bij elkaar rapen klinkt dan vaak als een zware opgave. De sleutel tot succes? Kweek een olifantenvel en verdring elke gedachte van onzekerheid. Krijg je de job niet, mag je dat niet persoonlijk opvatten.

Nee, die werkgever wil gewoon de meest geschikte kandidaat in huis. Als je zo’n afwijzing persoonlijk opneemt, duw je jezelf enkel nog meer de dieperik in. En is de kans groot dat je in de nabije toekomst nog meer teleurstellingen tegen het lijf loopt.

Leer uit je fouten

‘Mislukking’ is een ongelukkig woord, terwijl het net iets goed is: je krijgt de kans om bij te leren. Probeer je kandidatuur en de sollicitatieprocedure vanuit andermans ogen te bekijken. Denk kritisch na over wat je misschien beter had kunnen doen. Herlees de allereerste mail die je verstuurde, scan je LinkedIn-profiel en herhaal het sollicitatiegesprek in je hoofd. Durf ook feedback vragen aan diegene die dat gesprek afnam. Een stap die veel sollicitanten overslaan.

Confronterend? Ja. Leerrijk: zeker weten. En je zult zien dat het vaak kleine zaken zijn die beter konden. Maar dat zijn net de dingen die in je volgende gesprek het tij laten keren.

Bekijk de zaken vanuit een positief standpunt

Niet leuk, als je je zinnen hebt gezet op een job die uiteindelijk naar iemand anders gaat. Hoe je dit relativeert? Wel, probeer naar het totaalplaatje te kijken. Elke keer wanneer je solliciteert, wordt je ervaring aangedikt. Een ruim begrip: alle kleine beetjes dragen bij tot die ‘ervaring’.

Dus heb je het recht om trots te zijn op elk doel dat je bereikte. Durfde je het aan om een bedrijf op te bellen voor die ene vacature? Of besloot je jouw cv om te toveren tot een creatieve eyecatcher? Verleg je grenzen! Als je op de koop toe ook nog eens rekening houdt met bovenvermelde feedback, geraak je er zeker. Oefening baart kunst, nietwaar?

Neem voldoende pauze

Je hoeft niet elk moment van de dag sollicitatiebrieven te schrijven. Naast het schadelijke effect op de gezondheid verlaagt dit de kwaliteit van je werk en dus je sollicitatie. Contacteer je vrienden, maak plezier en laad je batterijen op: zolang je maar je focus even verlegt. Of engageer je voor vrijwilligerswerk, dat staat mooi op je cv. Win-win!