Apple had geheim gesprek met Tesla Motors

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
Apple had geheim gesprek met Tesla Motors

Het hoofd van Apple’s overnamedienst Adrian Perica sprak vorige lente met Elon Musk, de CEO van Tesla Motors, op Apple’s hoofdkwartier. Hoogstwaarschijnlijk was Apple CEO Tim Cook ook aanwezig bij dat gesprek. Dat schrijft de San Francisco Chronicle op basis van een goedgeplaatse bron. 

Tesla Motors

Tesla Motors is een autofabrikant die elektrische wagens produceert en wordt geleid door Elon Musk. Tesla Motors was al een aantal keren op sterven na dood, maar kende de laatste maanden een sterke groei.

„Er is voorlopig nog geen sprake van een mega-overname tussen de twee giganten uit Silicon Valley. Toch toont de ontmoeting tussen beide partijen aan dat Apple erg geïnteresseerd is om de elektrische auto-fabrikant over te nemen,” schrijft de San Francisco Chronicle aan de hand van een goed geplaatste bron. 

Hiermee wordt Apple's interesse in de auto-markt nog eens onderstreept. Het is natuurlijk de vraag of Apple nog steeds in gesprek is met Tesla Motors over een mogelijke overname of samenwerking. Aangezien de gesprekken vorige lente plaatsvonden zou het ook goed kunnen dat Apple heeft afgezien van overname-plannen. Bovendien is het beurs-aandeel van Tesla tegenover vorig jaar ook sterk gestegen. 

‚Apple moet automarkt betreden’

Het is niet de eerste keer dat geruchten de ronde doen over een mogelijke overname of samenwerking tussen Tesla Motors & Apple. Zo zorgde Adnaan Ahmad, een analist van de Duitse investeringsbank Berenberg, in oktober vorig jaar voor het op gang komen van de geruchtenmolen toen hij een open brief stuurde naar Tim Cook. ”Apple zou beter een grote markt betreden dan zich bezig te houden met kleinere markten zoals de TV-markt,” schreef Adnan Ahmed toen in zijn brief. 

„Dat Apple een overnamebod zou uitbrengen op een automaker is misschien een radicaal idee. Maar het zou een manier zijn voor Apple om haar groei verder te ondersteunen. Bovendien zou het ook een markt zijn waar Apple haar innovatiedrang optimaal zou kunnen ontplooien,” schreef Adnan Ahmad toen in zijn open brief.

Volgens de bronnen van de San Francisco Chronicle blijkt dat Apple een halfjaar voor de media hetze al in gesprekken was met Tesla-topman Elon Musk.

iOS in the car

Ondertussen heeft Apple al enkele stappen gezet in de automotive-sector. Zou onthulde Apple onlangs op WWDC 2013 nog ‚iOS in the car’ om iOS te kunnen integreren in dashboards van auto-fabrikanten. Daarvoor ging het een partnership aan met een aantal auto-fabrikanten.

Wordt het een samenwerking, een overname of helemaal niets?