Smartphone-fabrikanten mogen 4G niet blokkeren voor andere providers. Dat schrijft Alexander De Croo (Open VLD) op zijn website. Apple & Mobistar worden hiermee op de korrel genomen.

Oneerlijk

In België kunnen iPhone eigenaars enkel aan 4G snelheden surfen als ze klant zijn van Mobistar. Dat komt omdat Apple deze beperking heeft opgelegd. BASE & Belgacom protesteerden al meermaals tegen deze gang van zaken en uitte hun kritiek over deze oneerlijke concurrentie. 

Nu heeft ook de federale ministerraad beslist dat deze praktijken niet langer kunnen. Het was de minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) die een voorstel indiende om deze praktijken een halt toe te roepen. Vanaf nu is het in België verboden dat smartphone fabrikanten 4G toegang gaan blokkeren.

Apple moet door de knieën gaan

Voor de wet in werking treed, is het echter wachten tot het parlement de wet bekrachtigt. Apple zal nu dus door de knieën moeten gaan, anders zullen er boetes volgen.

Base en Proximus zien hiermee een einde aan hun benadeling. ‘Ze lappen het principe van vrij en open mobiele internettoegang aan hun laars’, klonk het onlangs nog in een blogpost van BASE.

Benieuwd of Apple hier oren naar heeft.