Hoe kan je jouw online privacy beter beschermen?

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
Hoe kan je jouw online privacy beter beschermen?

Elke dag opnieuw worden er nieuwsberichten vrijgegeven over de lamentabele staat van privacy op het internet. Wat kan je doen om jouw online privacy beter te beschermen?

Zoek Slimmer

Misschien heb je er nog niet van gehoord, maar DuckDuckGo & Blekko zijn twee zoekmachine-alternatieven. De twee zouden jouw zoekdata en zoekgeschiedenis niet opslaan - in tegenstelling tot Google Search & Bing. 

Bovendien zijn Google Search & Bing ook genoemd als informatiebronnen van het PRISM-programma van de Amerikaanse NSA. Dankzij de PRISM-affaire steeg het bezoekersaantal van zoekmachines DuckDuckGo & Blekko met 400%.

Gebruik Firefox, Opera of Tor

Vergeet Safari, Chrome & Internet Explorer en kies voor Firefox, Tor of Opera. De eerste drie internetbrowsers monitoren immers gebruikersdata & verkopen deze door aan adverteerders om specifieke advertenties te kunnen vertonen. Firefox, Opera of Tor geven dan weer een beperkt aantal of helemaal geen (Tor) persoonlijke data vrij aan derden.

Email Veilig

Delete jouw Gmail & Hotmail-accounts en gebruik geëncrypteerde e-maildiensten zoals hushmail of zixmail.

Verwijder jouw sociale netwerken

Als je jouw persoonlijke informatie echt privé wil houden, dan verwijder je best jouw profiel op Facebook, LinkedIn & Twitter. Als je in een klap al jouw accounts wil verwijderen, dan kan je dat doen via suicidemachine.org.

Meer tips om jouw privacy te beschermen kan je vinden op onderstaande infographic: