Lenovo koopt Motorola Mobility van Google

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Lenovo koopt Motorola Mobility van Google

Chinese gigant in computers en consumentenelektronica, Lenovo is al enige tijd de grootste computerfabrikant van China. Sinds 3 jaar is het de tweede grootste fabrikant op basis van marktaandeel. De flinke groei van het bedrijf lijkt met name voort te komen uit het feit Lenovo zich behalve met computers ook richt op de productie van moderne tablets, fotocamera's en smartphones. Gisteren maakte Lenovo bekend dat het Motorola Mobility van Google heeft overgenomen voor een bedrag van ruim 2,9 miljard dollar. De vraagt reist of het een verstandige keuze is, gezien het feit dat Google nog geen 3 jaar geleden 12,5 miljard dollar heeft betaald voor de van oorsprong Amerikaanse mobiele telefonietak van Motorola.

Waarom Google Motorola verkoopt

De keuze van Google om afstand te doen van Motorola Mobility lijkt voor te komen uit het feit dat Motorola verlies draait en Google inmiddels al flink wat voordelen uit de overname heeft weten te slaan. Bij de overname kreeg Google beschikking over de 3,2 miljard die Motorola op de bank had staan. Ook had Google inmiddels al een afdeling en enkele fabrieken van het bedrijf verkocht voor 2,5 miljard dollar en kon het bedrijf profiteren van een aantrekkelijk belastingvoordeel door de overname. Al met al leverde dit Google ruim 8 miljard dollar op en als de inkomsten van de verkoop aan Lenovo daar bij opgesteld worden, komt het netto verlies uit op "slechts" 1,4 miljard dollar.

Patenten

Google blijft echter nog wel eigenaar van een groot aantal patenten van Motorola en het heeft de Speciale Technische Afdeling van Motorola wel behouden. Al met al lijkt het dus geen verkeerde beslissen, maar anderzijds kan ook de vraag gesteld worden waarom Lenovo zo geïnteresseerd is in de tak van Motorola. Lenovo krijgt bij de overname slechts 2000 van de 17.000 patenten van Motorola in handen, maar heeft een goede reden voor deze discutabele keuze.

Ashton Kutcher

Op dit moment is Lenovo de grootste product op de markt van mobiele telefoons in Azië. Met de aankoop van Motorola hoopt Lenovo ook in Europa en de USA een voet aan de grond te krijgen. Ook de ervaring, kennis én al het technische personeel van Motorola wordt geïntegreerd in Lenovo. Het lijkt optimistisch maar Lenovo heeft aangegeven serieus de strijd aan te willen gaan met huidige marktleiders op het gebied van smartphones, Apple en Samsung.

De gedachte achter de overname gaat hoogstwaarschijnlijk schuil in het feit dat Lenovo hiermee, net als in het verleden met de IBM overname, wederom succesvol te zijn. Met de overname van IBM is Lenovo inmiddels uitgegroeid tot 's werelds grootste product van computers. Met Asthon Kutcher, die onlangs is aangetrokken als productontwikkelaar, lijkt Lenovo haar nobele woorden kracht bij te zetten.