Video van Microsoft's Siri-concurrent Cortana uitgelekt

Anouck Van der herten
Door Anouck Van der herten Innoveren
Video van Microsoft's Siri-concurrent Cortana uitgelekt

De geruchten doen al langer de ronde, en Windows heeft tot nu toe de lippen steeds stijf op elkaar gehouden, maar hij komt er dan toch: de voice-assistant app Cortana. Het antwoord van Windows op Apple's stemassistent Siri. Deze week zijn er beelden uitgekomen van hoe deze Siri-concurrent eruit zou zien. De app haalt haar data uit Bing, Foursquare & e-mails (als je daar toestemming voor geeft).

UPDATE: Er is nu zelfs een video gelekt van Cortana.  

 

Best of both worlds

Cortana, een voorlopige naam voor de app, leert uit zijn twee voorgangers, Siri en Google Now. Windows tracht het beste van deze twee samen te brengen in hun app.

  • Siri:

Langs de ene kant werkt de app grotendeels zoals bij Siri. Zoals te zien is op de printscreen van het beginscherm van de app kan je de app zowel iets vragen via spraak als door het te typen. De voorbeeldvraag ‘Is it cold in Moscow right now?’ toont dat de app met natuurlijk spreektaal werkt.

  • Google Now:

De app zou ook suggesties geven, zoals ook Google Now doet. Het haalt deze informatie uit je e-mailberichten en andere data. Zaken zoals je locatie, zoekgedrag en andere persoonlijke gegevens houdt Cortana bij in de Notebook. Hierin zou je zelf kunnen kiezen welke informatie de app wel of niet toegang toe krijgt.

Cortana

De digital assistant werd voorlopig genoemd naar een personage uit het Windows-spel Halo. Het zou de bedoeling zijn dat deze ook de zoekfunctionaliteit van Bing zou overnemen. Zo zal je, als je op de zoekknop drukt, niet meer naar de homepagina van Bing gestuurd worden, maar wel naar Cortana. 

De app zou beschikbaar zijn op de Windows Phone 8.1. Microsoft maakte op het Mobile World Congress de eerste details van deze Windows Phone bekend. Deze wordt verondersteld officieel voorgesteld te worden op het Build Conference in April.