Bron foto: Shutterstock

Een merkreputatie wordt door heel wat aspecten bepaald. De naam en het logo zijn daarbij essentiële bouwstenen, fundamenten als het ware, om een merk op uit te bouwen. Ze bepalen mee de persoonlijkheid van je merk. Hieronder enkele inzichten en tips om tot een geslaagd resultaat te komen:

Volg niet alleen je hart

De meningen over geslaagde merknamen en logo’s zijn dikwijls verdeeld. De uiteindelijke keuze gebeurt regelmatig o.b.v. emoties. Hoe groter de persoonlijke betrokkenheid, hoe subjectiever de beoordeling. Toch zijn er diverse objectieve aspecten die je mee in rekening kan nemen tijdens de ontwikkeling (zie verder)…

Drie goede redenen

Verander nooit zonder een goede reden, er zijn er slechts 3 waarom je een bestaande naam en/of logo zou aanpassen:

  • Er is een verwijzing naar een product, service of activiteit die te eng is voor de huidige activiteiten en toekomstambities.
  • Er is een uitgesproken geografische link die de lading niet langer dekt.
  • Er is een element aanwezig met een negatieve of gedateerde connotatie.

Niet alleen opportuniteiten, maar ook bedreigingen

Studies wijzen uit dat verandering diverse voordelen biedt. De wijziging zorgt voor een nieuwe wind. Het is een signaal die meer fundamentele veranderingen aankondigt. Het geeft een nieuwe dynamiek die ook de interne verbondenheid terug kan stimuleren en een nieuwe gedrevenheid teweegbrengt.

Anderzijds zijn er enkele aandachtspunten. Zo kunnen er speculaties ontstaan i.v.m. de échte reden die schuilgaat achter de verandering zoals crisis, druk van de aandeelhouders, … Er is ook risico om een deel van de markt te verliezen doordat de consument zich niet langer verbonden voelt met het “nieuwe” merk en zich er niet meer mee identificeert.

Types

We kunnen merknamen onderverdelen in 3 types:

  • Descriptief, bvb. Booking.com: online boekingen
  • Associatief, bvb. Kapitein Iglo: diepvriesproducten
  • Abstract, bvb. Apple: computers

Descriptieve merknamen zijn minder uniek en dus moeilijker te registreren. Dergelijke namen kunnen op termijn ook te eng worden. Anderzijds geven ze duidelijke info i.v.m. het merk.

Een associatieve naam bevat nog steeds een link naar de activiteiten en anderzijds is er ook een creatieve twist die de naam net dat ietsje meer geeft.

Een abstracte merknaam geeft de meeste garantie op uniciteit. Dergelijke namen zijn dan ook doorgaans makkelijk te registreren. Anderzijds moet je hier langer en meer investeren om bekendheid te verwerven en de juiste connotatie op te bouwen.

Trends

  • Opkomst en succes private labels. Huismerken gaan zich steeds meer gedragen als merk. Denk maar aan de supermarktketen Delhaize met hun 365 productgamma.
  • Vereenvoudigde merkarchitectuur. O.a. de crisis zorgt voor deze evolutie. Er wordt terug meer geïnvesteerd in het corporate brand en het aantal productmerken worden beperkt en/of meer aan elkaar gelinkt.

De voordelen van een vereenvoudigde merkarchitectuur:

  • Bezuiniging door het creëren van synergiën. Het is financieel interessanter om 1 sterk merk uit te bouwen i.p.v. telkens te investeren in individuele merken.
  • Meer transparantie en authenticiteit waardoor consumenten een merk makkelijker begrijpen en er zich hierdoor sneller mee verbonden voelen.

Dit artikel op Trendwatching.com gaat dieper in op de trend naar “clean slate brands” en verklaart waarom consumenten steeds meer voorkeur hebben voor merken zonder erfgoed en historiek.

Bij logo design zien we ook enkele duidelijke trends:

  • Back to the basics: minimalisme, eenvoud, “vlakke” en ook basis kleuren, alsook basis vormen. Ook de nieuwe app iconen van iOS 7 bevestigen deze trend. De evolutie is ook duidelijk merkbaar het vernieuwde Google en eBay logo.
  • Een letter uit de merknaam die wordt uitgespeeld als grafisch element. Denk hierbij bvb. aan het logo van Masterchef.
  • Daarnaast zien we een trend naar vloeiende bewegingen in logo design. Daarmee gaan o.a. geschreven typo’s gepaard. Het digitaal bureau Wijs koos vorig jaar bij de rebranding ook voor deze stijl.
  • Mede door het toenemende belang van mobile in ons leven merken we dat heel wat merken zich laten inspireren door mobiele app designs bij de vormgeving van hun logo.

Toeval of niet dat het Bloovi logo diverse van deze elementen combineert? ;-)

Enkele tips voor tijdens de ontwikkeling

  • Vertrek vanuit het KISS gedachte: keep it simple & stupid.
  • Logo en naam moeten passen bij het merk, de activiteiten, de historiek, doelgroep en markt. Nogal logisch dat een erg verfijnd en high-end logo met luxe uitstraling niet zal werken voor een discount merk. Zorg ervoor dat je logo een reflectie is van je waarden. Jouw naam en logo helpen mee je merk te laden en dragen bij aan je merkverhaal.
  • Check vooraf de beschikbaarheid van een nieuwe naam. Dit kan je snel zelf nagaan via het Merkenregister. Als je een merknaam hebt gekozen, kan je via onderzoek laten nakijken of de registratie hiervan al dan niet mogelijk zal zijn. Daarbij wordt gekeken in hoeverre de merknaam reeds gebruikt wordt (zowel nationaal als internationaal), welke merknamen met dezelfde of gelijkaardige connotatie er reeds bestaan enz. En op basis daarvan wordt een advies geformuleerd.
  • Indien je naam ook internationaal gebruikt zal worden, sta dan ook even stil bij de betekenis in andere talen.
  • Let erop dat je logo bruikbaar en vooral herkenbaar blijft in verschillende formaten. Het moet zowel in het groot als in het klein “werken”. Erg lange namen en horizontale logo’s zijn moeilijker toepasbaar in diverse formaten. Zorg er ook voor dat je logo of een herkenbaar element ervan (bvb. beeldmerk), kan gebruikt worden als profielfoto voor bvb. social media.
  • Sta stil bij de kleurpsychologie. Hieronder een handige infografic die een goed inzicht geeft. Laat je finale logo ook meteen uitwerken in de verschillende “kleur” varianten: kleur (bepaal zowel de quadri als de pms-kleuren), negatief (wit voor op donkere achtergrond), 1 kleur, zwart, grijs-waardes, …
  • Pas het logo ontwerp toe op de meest gebruikte communicatiedragers om te zien of het werkt.
  • Vergeet tenslotte niet om je stakeholders op een professionele manier te informeren over de nieuwe naam/logo. Begin sowieso bij je eigen team en betrek hen waar mogelijk reeds bij de ontwikkeling.

Bron: visual.ly