Omdat ze misschien aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

1. België tiende grootste scale-up land van Europa

België staat op de tiende plaats in de Europese lijst van landen met de meeste scale-ups, met een sterke aanwezigheid van SaaS-bedrijven, zo blijkt uit de eerste European ScaleUp Monitor van het Erasmus Centre for Entrepreneurship in Rotterdam dat onderzoek deed naar 13.944 innovatieve bedrijven in 45 Europese steden.

De toptwintig wordt aangevoerd door het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Frankrijk en Duitsland. Nederland moet zich tevreden stellen met plaats zeven. Opvallend: in de toptwintig van Europese steden waar de meeste scale-ups gehuisvest zijn, is geen enkele Belgische stad terug te vinden. Londen is de stad met de meeste scale-ups, Parijs en Stockholm vervolledigen de topdrie.

Onder ‘scale-ups’ wordt in dit onderzoek verstaan: groeibedrijven met een bewezen businessmodel die in de voorbije tien jaar (de periode januari 2010 - december 2019) minstens 1 miljoen euro ophaalden en minder dan 475 mensen tewerkstellen. Heeft een snelgroeiend bedrijf meer dan 475 medewerkers op de payroll staan, dan spreken de onderzoekers van een grown-up.


2. Start-up uit Deinze tankt 16 miljoen euro vers kapitaal

Automotive start-up Magnax, die in 2015 in een garage in Deinze het levenslicht zag een revolutionaire elektro-motor ontwikkelde, haalde eind vorig jaar maar liefst 16 miljoen euro op. Het was in 2020 goed voor één van de grootste kapitaalrondes in ons land. De Series A financieringsronde werd geleid door de investeringsarm van Hirschvogel Automotive, een grote Duitse fabrikant van auto-onderdelen. Met deze stevige financiële injectie wil Magnax zijn technologie voorbereiden voor de assemblage op grote schaal in de productiefaciliteiten van Hirschvogel.

Het Oost-Vlaamse bedrijf heeft drie founders (Peter Leijnen, Daan Moreels en Kester Goh), stelt vandaag een 30-tal mensen tewerk en maakte eind 2017 een pivot van windenergie naar elektrische voertuigen.

“Uit testen bleek dat we met ons nieuwe prototype (dat amper 25 kilogram weegt; nvdr) 2,5 keer meer vermogen kunnen ontwikkelen dan een Tesla-motor van hetzelfde gewicht. Voor productieversies zal dat vlot drie keer hoger liggen”, vertelde co-founder eind vorig jaar in De Tijd. “Door zijn hoge efficiëntie is onze motor ook in staat het rijbereik van een auto tot 20 procent te verhogen.”

Magnax-founders Peter Leijnen, Daan Moreels en Peter Goh

3. Loopt er binnenkort op Mars een robothond rond?

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA denkt eraan Spot, de geavanceerde robothond ontwikkeld door Boston Dynamics, naar Mars te sturen. Het mechanische beestje, in zijn gekende gele kleur, is al een tijdje op de markt verkrijgbaar voor omgerekend 66.000 euro en wordt nu al ingezet door de New York City Police Department (NYPD).

Het grote voordeel dat Spot heeft ten opzichten van andere robotachtigen, is dat hij kan worden ingezet op plaatsen waar robots op wielen niet geraken en op die manier nog onbekend terrein op Mars in beeld kan brengen. Vermoed wordt dat er op Mars ondergrondse lavagrotten zijn, ontstaan door (uitgedoofde) lavastromen, die een geschikte verblijfplaats zouden kunnen vormen voor de mens.

Met zijn 360 gradenzicht is deze slimme robothond bovendien perfect in staat de moeilijkste hindernissen te ontwijken. Voor zijn geplande missie op Mars werd Spot verder uitgerust met een nieuw sensorenpakket, een warmtebeeldcamera en aangepaste software zodat hij alle gegevens rechstreeks naar de aarde kun sturen.


4. Werknemers Google richten vakbond op

Alphabet Workers Union, zo heet de vakbond die meer dan tweehonderd werknemers van Google op 4 januari hebben opgericht. Alle vaste en tijdelijke medewerkers van Alphabet en dochterbedrijven zoals YouTube, Fitbit en Waymo zijn welkom om zich aan te sluiten, aldus de oprichters.

Vakbonden in de technologiesector zijn vrij ongewoon, en al zeker voor grote techbedrijven in Silicon Valley. Al wordt het geen traditionele vakbond die enkel zal onderhandelen over betere arbeidsvoorwaarden en hogere lonen voor zijn leden, de Alphabet Workers Union wil zich vooral inzetten voor de ethische kwesties bij de Amerikaanse techgigant.

“We willen meer doen dan alleen zorgen voor betere lonen. De vakbond zal opkomen voor de oplossing van meer structurele problemen”, aldus Chewy Shaw, ingenieur bij Google en één van de oprichters. De vakbond is het resultaat van jarenlange interne spanningen bij Google. Heel wat Google-medewerkers zijn in het verleden bestraft voor hun activisme, bij sommigen leidde dit zelfs tot ontslag.


5. CEO Soudal is Manager van het Jaar

Het nieuws raakte wat ondergesneeuwd door de bestorming op het Capitool door fanatieke Trump-aanhangers, maar in eigen land is Dirk Coorevits, sinds jaar en dag de trouwe rechterhand van Soudal-oprichter Vic Swerts en CEO van het Turnhoutse siliconen- en schuimproducent door Trends verkozen tot Manager van het Jaar.

Driemaal is scheepsrecht voor de 61-jarige West-Vlaming want de twee voorgaande jaren was Coorevits ook steeds genomineerd maar moest hij de trofee telkens aan iemand anders laten. Vorig jaar was de eer weggelegd voor Onno van de Stolpe, oprichter en CEO van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos.

Dirk Coorevits (links) en Soudal-oprichter Vic Swerts