Als het van sommige Belgische managers afhangt, komt er van een hybride model niks in huis en gaan we binnenkort weer elke dag van de werkweek naar kantoor. Twintig percent zou liefst het voltallige team terug fulltime vanop de fysieke werkvloer aansturen, zo blijkt uit recent onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half.

Als voornaamste redenen voor een terugkaar naar het oude normaal geven managers aan dat het aansturen makkelijker gaat in persoon dan vanop afstand, dat het beter is voor de sfeer tussen de collega’s, dat het de bedrijfscultuur beter in standhoudt en dat de vooruitgang van projecten op die manier beter op te volgen is.

“Deze cijfers tonen aan dat niet alle managers gewonnen zijn voor de nieuwe formule van hybride werken. Opvallend natuurlijk aangezien de vraag naar hybride werken vanuit werknemers steeds luider klinkt”, aldus Bart Goossens, Associate Director bij Robert Half. “Als manager zal het erop aankomen om met je team de verwachtingen langs beide kanten te bespreken en te overleggen wat de juiste aanpak zal zijn voor de toekomst. Mits inspanningen langs beide kanten, hoeft telewerken ook geen issue te vormen voor de bedrijfscultuur. Flexibiliteit is en blijft een belangrijk aspect in de loopbaan van werknemers en dat is geven en nemen.”

Post-corona vaardigheden

Het verplichte telewerken was niet alleen voor werknemers een grote aanpassing, ook managers hebben hun gebruikelijke manier van teams aansturen moeten omgooien. Ze hebben hieruit lessen geleerd, maar dit legde ook het ontbreken van bepaalde skills bloot. Macro-management (29%), transparant communiceren (27%) en het duidelijk stellen van objectieven naar medewerkers (25%) toe blijken de voornaamste vaardigheden waarover de post-corona manager moet beschikken.

“Medewerkers op afstand aansturen, vraagt een grote mate van vertrouwen en micro-management is dan ook uit den boze”, aldus Goossens. “Communiceer voldoende over verwachtingen en projecten, zodat medewerkers heel duidelijk weten wat ze moeten doen en hier ook zelfstandig mee verder kunnen. We evolueren van een cultuur die focust op inspanningen naar een die focust op resultaten. En die zullen dan ook aantonen waar het goed en minder goed loopt. Schenk medewerkers dus vertrouwen en stimuleer het entrepreneurship.”