Voorlopig lijkt de impact van de coronacrisis op de economie nog uit te blijven, blijkt uit nieuwe cijfers van HR-bedrijf Acerta: vandaag heeft 64% van de Belgische werknemers een fulltime job, wat het hoogste cijfer ooit is. Het aantal dat minstens vier vijfde werkt is met zo’n 4% gestegen in vergelijking met vijf jaar geleden.

Bovendien is er potentieel om binnen de eigen organisatie nog 300.000 voltijdse equivalenten tewerk te stellen, als een soort zet in de war for talent. Schaduwzijde is het aantal halftijds (of lager) tewerkgestelden hierdoor daalt, wat typerend is voor een crisis: het zijn de eerste jobs die dan sneuvelen.

“We zien al enkele jaren een trend waar lagere tewerkstellingsvormen (minder dan 80%; nvdr) steeds minder populair worden”, zegt Dirk Vanderhoydonck, Director Flexsourcing bij Acerta. “De coronacrisis heeft de groei naar meer voltijdse tewerkstelling ietwat afgeremd, maar toch zitten we nu op het hoogste niveau ooit van mensen die voltijds werken. Alles wijst er bovendien op dat de animo er is om in de relance na corona naar een nog hogere tewerkstelling te gaan.”