CitizenLab, de digitale tool om democratische continuïteit te verzekeren en dialoog tussen lokale overheden en hun gemeenschappen levend(ig) te houden, wordt momenteel met succes uitgerold in de Verenigde Staten. De timing is dan ook ideaal, want heel wat Amerikaanse steden hebben net de lokale verkiezingen gehad en zijn volop bezig met het uitstippelen van hun beleidsplannen. Dan komt - zeker in COVID-tijden - een online participatieforum als geroepen.

Voor wie wil schalen buiten Europa, blijft de VS hoe dan ook een ontzettend aantrekkelijke markt. “De VS biedt ons de opportuniteit een verdeelde maatschappij te verenigen aan de hand van online dialoog”, aldus Wietse van Ransbeeck, die samen met Aline Muylaert de GovTech scale-up oprichtte. “Ons lokaal team, dat in de komende maanden zal uitgroeien tot tien personen, is druk in de weer om onze expertise tot bij Amerikaanse lokale overheden te brengen.”

Intussen gingen al meer dan 15 lokale overheden, waaronder Seattle, Philadelphia en Lancaster, met het CitizenLab-platform aan de slag om inwoners bij de lokale besluitvorming te betrekken.