Het Gentse Oqton zet AI-gedreven, cloud gebaseerde productiebesturingssystemen in de markt, waardoor bedrijven productieapparatuur en oudere systemen gemakkelijk met elkaar kunnen verbinden. Dat ontging ook het Amerikaanse 3D Systems niet, een beursgenoteerde 3D-printingspecialist die de Belgische techbelofte overneemt voor een bedrag van 180 miljoen dollar (152 miljoen euro) in cash en aandelen.

Oqton heeft 90 mensen op de payroll staan. Het grootste deel van de ingenieurs en programmeurs werkt vanuit Gent en Leuven. Het softwarebedrijf wordt geleid Benjamin Schrauwen, een voormalig professor aan de UGent.

Ook het succes van Oqton zal een handje geholpen hebben: dankzij de actieve steun van investeerders als Fortino Capital en PMV slaagde Oqton er het afgelopen jaar in haar team uit te bouwen van 55 naar 90 mensen, het softwareplatform verder uit te breiden en een internationaal verkoopteam te creëren.

“We kijken ernaar uit om gebruik te maken van de kennis, middelen en financiële kracht van 3D Systems om te blijven innoveren en oplossingen te leveren voor bedrijven”, licht Ben Schrauwen, CEO en medeoprichter van Oqton, de transactie toe. “Daar voegen wij onze diepgaande expertise van kunstmatige intelligentie, automatisering en machine learning aan toe, die klanten en partners helpen bij het schalen en verbinden van verschillende productieprocessen.”