Mollie-founder Adriaan Mol

Mollie is al sinds de oprichting in 2004 door Amsterdamse ondernemer Adriaan Mol aan een indrukwekkend Europees succesverhaal bezig, en heeft daar nu een kanjer van een uitroepteken achter gezet: de Nederlandse payment service provider, die in september vorig jaar de status van unicorn bereikte, rijfde zopas 800 miljoen dollar (omgerekend zo’n 665 miljoen euro) binnen tijdens een Serie C-financieringsronde.

Dat brengt het totale bedrag dat het Nederlandse fintechbedrijf tot dusver ophaalde op meer dan 780 miljoen euro (940 miljoen dollar). De meest recente investeringsronde werd geleid door fondsen die beheerd worden door Blackstone Growth (BXG), de growth equity-investeringstak van Blackstone, en omvatte EQT Growth, General Atlantic, HMI Capital en Alkeon Capital. TCV, dat de serie B-ronde in september 2020 leidde en 90 miljoen euro in het laatje bracht, nam ook deel aan de financieringsronde.

Gewaardeerd 5,4 miljard euro

Met verse groeikapitaal wil Mollie vooral zijn schaalbare, wereldwijde uitbreiding en technologische ontwikkeling versnellen. Deze financieringsronde waardeert Mollie op 5,4 miljard euro (6,5 miljard dollar). Volgens gegevens van CBInsights zou dat betekenen dat de Amsterdamse betaaldienst nu één van de vijf meest waardevolle niet-beursgenoteerde fintechs in Europa is, en een plek in de top twintig van de wereld oplevert.

Vandaag servicet Mollie meer dan 120.000 maandelijks actieve merchants van allerlei grootte in Europa. In 2020 verwerkte Mollie ruim 10 miljard euro aan transacties, in 2021 wordt wellicht de kaap van 20 miljard euro gerond. Mollie heeft belangrijke klanten als Deliveroo, Game Mania en Club Brugge, en telt vandaag 480 werknemers, waar er in de komende zes tot negen maanden nog 300 extra mensen zouden moeten bijkomen.

Mollie heeft iets heel speciaals”, zegt de Amerikaanse CEO Shane Happach in een eerste reactie. “In de drie maanden dat ik nu in dienst ben, hebben we al zoveel bereikt: de voorbereidingen voor een complete lancering in het Verenigd Koninkrijk, 600% groei in Duitsland en we hebben een aantal getalenteerde en ervaren collega’s en directieleden aangenomen.”

De afgelopen maanden mocht Mollie rekenen op enorm veel interesse van een aantal van de meest vooraanstaande fintechinvesteerders ter wereld. Met BXG geloven we een investeerder te hebben die Mollie kan helpen in onze volgende groeifase.”