Sensormobiel is een proefproject van Stad Antwerpen om via mobiele technologie – sensoren op een rondrijdend voertuig – data te verzamelen uit het openbare domeinen en op basis daarvan de leefbaarheid te verbeteren. Onder meer verkeersdrukte, luchtkwaliteit en toestand van het openbaar domein zouden op die manier kunnen gemeten worden.
Na een Europese marktbevraging selecteerde Antwerpen Sparrow Analytics sa om dit proefproject uit te voeren. Dit Zwitserse bedrijf testte zijn mobiele sensoren al uitgebreid in Genève, en ontwikkelde samen met twee universiteiten een speciale sensorenbox die verschillende meettechnologieën verzamelt.

Het proefproject start in het voorjaar van 2022 en wordt na zes maanden geëvalueerd. “Sensormobiel kadert in onze digitale strategie”, aldus schepen voor innovatie en digitalisering Claude Marinower. “Een slimme stad is per definitie data-gestuurd. We zoeken daarbij steeds naar de meest efficiënte manier om data te verzamelen en samen te brengen in één platform. Ik kijk alvast hoopvol uit naar de resultaten van dit proefproject.”