Het was voorspeld, en wordt het nu ook gestaafd met cijfers van Ernst & Young Global Limited (EY) Belgium: door corona en de vele vraagtekens die daarmee gepaard gaan, nemen de buitenlandse investeringen in Europa een duik. En dat voor het tweede jaar op rij. Zo liet België vorig jaar 15% minder buitenlandse investeringsprojecten optekenen dan in 2019.

Positief is dan weer dat ons land nog steeds op de vijfde plaats prijkt van aantrekkelijke investeringslanden in Europa. Momenteel is het VK de grootste investeerder in ons land, terwijl de VS en Frankrijk hun projecten drastisch terugschroefden. China verdubbelde dan weer zijn Belgische investeringen.

“België heeft nog steeds veel troeven die door buitenlandse investeerders worden gewaardeerd”, zegt Tristan Dhondt, partner bij EY België. “Maar het laatste wat we nodig hebben is zelfgenoegzaamheid. België moet zijn reputatie als handelsknooppunt blijven verdedigen en zo meer investeringen aantrekken.”

Cleantech als belangrijkste motor

De toekomst ziet er echter goed uit: 40% van de ondernemingen heeft aangegeven binnen de komende maanden ofwel een vestiging in Europa op te starten ofwel er zijn activiteiten uit te breiden. Ook investeerders zijn heel optimistisch: zij verwachten dat Europa de komende drie jaar aantrekkelijker zal worden als investeringsregio.

Eén van de belangrijkste opkomende trends, is het sterk groeiend belang van cleantech of duurzame technologie. Ongeveer eenderde (30%) van de respondenten noemt cleantech en de sector van hernieuwbare energie de belangrijkste aanjager van groei in ons land voor de komende jaren. De topdrie wordt vervolledigd door zakelijke dienstverlening (27%) en digitale economie (23%).