Het Belgische softwareplatform LynX®, dat ziekenhuizen en woonzorgcentra inzetten voor kritische communicatie, heeft samen met internationale verlichtingsproducent Zumtobel slimme verlichtingstechnologie ontwikkeld die actief bijdraagt tot lokalisatie en signalisatie. Op die manier worden ziekenhuispatiënten en bewoners van woonzorgcentra efficiënter geholpen – geen overbodige luxe, aangezien wachttijden de derde grootste ergernis vormen binnen de zorgsector.

“Zorgorganisaties kozen tot voor kort hun verlichting op basis van twee vragen: is er op elk moment van de dag voldoende licht en past het armatuur esthetisch in het bouwconcept?”, aldus Bert Verschuren, CEO van Zumtobel Benelux. “Nu zien we dat ze zich ook een derde vraag stellen: op welke manier kan verlichting helpen om nog betere zorgverlening aan te bieden?

“Via onze slimme verlichting kunnen verpleegkundigen bijvoorbeeld in één oogopslag zien waar ze moeten zijn voor een interventie”, geeft Filip Gelaude, CEO van LynX®, een voorbeeld. “Patiënten of bewoners weten dan weer intuïtief dat hun oproep goed ontvangen werd en dat hulp onderweg is. Maar de verlichting kan ook dienstdoen om mensen en goederen te lokaliseren. Er vallen eindeloos veel scenario’s te configureren, die we steeds samen met de betrokken diensten uitwerken.” De technologie werd onder meer al geïntegreerd in de werking van AZ Sint-Lucas in Gent.