Bouwgroep Besix, telecomspeler Proximus en de Geelse tech start-up i.Leco hebben hun expertise binnen respectievelijk gebouwen, ICT en energiebeheer gebundeld in Aug∙e, een applicatieplatform voor smart buildings dat werkt volgens het principe van de digitale tweeling.

Heel concreet brengt Aug∙e, waarvan de naam verwijst naar ‘augmented energy’, state-of-the-art-oplossingen op de markt die er mee zullen voor zorgen dat gebouwen een belangrijke speler worden in de energietransitie. Die oplossingen draaien rond energieprestatieverbetering, verminderde milieu-impact, onderlinge communicatie tussen gebouwen, onderhoud en comfort, enzovoort.

Aug∙e is het resultaat van een tweevoudige investering. Enerzijds investeren Besix en Proximus rechtstreeks in de Geelse energiestart-up i.Leco via kapitaalinbreng, anderzijds wordt de technische en technologische expertise van de drie ondernemingen in Aug∙e verzameld.

Aug∙e zal ons helpen om een ongezien ecosysteem van oplossingen op de markt te brengen

“Aug∙e zal ons helpen om een ongezien ecosysteem van oplossingen op de markt te brengen”, aldus Anne-Sophie Lotgering, chief enterprise market officer bij Proximus. “Die zullen een nieuwe standaard worden voor de manier waarop we denken over de gebruikerservaring in gebouwen en zullen actief bijdragen aan het verminderen van hun ecologische voetafdruk. In deze gebouwen zullen data echt ten dienste staan van huurders, gebruikers, werkgevers, facility managers,…

Sedert 2018 werken BESIX en Proximus aan innovatieve oplossingen op het vlak van de nieuwe generatie slimme gebouwen. Deze recente intrede in de energiesector past volledig in de strategie van Proximus om via sterke partnerschappen te diversifiëren naar nieuwe groeigebieden zoals bankieren, onderwijs en slimme gebouwen.