Het in Gent gevestigde biotechbedrijf Biotalys, dat onder meer werkt aan een oplossing tegen bladvlekkenziekte bij bepaalde peulvruchten, mag de komende jaren rekenen op 5,98 miljoen Amerikaanse dollar (5,14 miljoen euro) steun van de Bill & Melinda Gates Foundation.

Voorwaarde is dat Biotalys, dat sinds afgelopen zomer beursgenoteerd is, tegen 2025 een proof of concept bereikt om de gewassen effectief tegen de ziekte te beschermen. Vooral Biotalys’ ambitie om met biologische bestrijdingsmiddelen op basis van proteïnen de uitdagingen rond voedselbescherming aan te pakken sprak de filantropische organisatie van het miljardairsduo aan.

“Met deze financiële steun kunnen wij onze kennis en technologie aanwenden om nieuwe biologische oplossingen te ontwikkelen ter bescherming van cowpea en andere peulvruchten”, aldus Patrice Sellès, CEO van Biotalys. “Dit zijn belangrijke gewassen voor miljoenen kleinschalige landbouwers wereldwijd om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.”

“Door deze telers innovatieve en betaalbare middelen aan te reiken om de opbrengst en kwaliteit van hun gewassen te beschermen zonder hun landbouwgrond en de gezondheid van hun families te schaden, bieden wij een economisch en maatschappelijk voordeel dat niet kan worden bereikt met de huidige chemische pesticiden.”