Colruyt Group heeft een aantal Belgische partners aan boord gehaald voor de bouw van de eerste fase van zijn zeeboerderij Westdiep die na de zomer aanvangt. De nieuwste naam die opduikt als partner voor dit project is GEOxyz, een bedrijf uit Zwevegem dat is gespecialiseerd is in onderwaterdata. In de opstartfase zal GEOxyz niet enkele de zeebodem in de beoogde kweekzone onderzoeken maar er ook de maritieme werken uitvoeren. Zestien grote signalisatieboeien moeten verhinderen dat zeilers of andere zeevarenden in de zone terechtkomen. De installatie van de eerste mossellijnen is voorzien voor dit najaar.

Colruyt Group heeft het plan opgevat om op 5 kilometer voor de Belgische kust, meer bepaald tussen Nieuwpoort en Kokstijde, zelf mosselen te kweken in de Westdiepzone. Het is een project van Smart Technics Ventures, een innovatieve start-up die in de schoot van de retailgroep het levenslicht zag.

De eerste zelfgekweekte Belgische mosselen zouden tegen de zomer van 2023 in de Colruyt-winkels moeten liggen. Intussen wordt onderzocht is of ook de kweek van oesters en zeewier in diezelfde zone haalbaar is. De naam van de commerciële zeeboerderij verwijst trouwens naar de Westdiep-zone in de Noordzee, waarin de Belgische overheid een projectzone heeft afgebakend om commerciële aquacultuur mogelijk te maken.