Acht nieuwe namen mogen beginnen aan hun traject bij accelerator imec.istart. Eén voor één zijn het veelbelovende tech start-ups die een jaar lang zullen worden klaargestoomd om te schalen en internationaal door te breken. Imec.istart investeert ook 50.000 euro in elke start-up, een bedrag dat kan oplopen tot 250.000 euro.

Imec.istart viert dit jaar zijn tiende verjaardag. Het was in 2011 één van de eerste Europese acceleratoren voor start-ups. Imec.istart richtte zich vanaf de start uitsluitend op techbedrijven en heeft ondertussen al meer dan 235 start-ups in portfolio. Samen haalden deze al ruim 380 miljoen euro op en zijn ze goed voor meer dan 2.000 gecreëerde arbeidsplaatsen.

Healthtech start-ups boomen

Na een strenge, doorgedreven selectie uit de Spring 2021 call mogen 8 start-ups aan hun traject van een jaar beginnen. “We merken dat COVID-19 geen rem zet op ondernemerschap en op nieuwe ideeën”, zegt Sven De Cleyn, program director van imec.istart. “De invloed van de pandemie is wel duidelijk voelbaar in de toename van het aantal healthtech start-ups. Daar duiken de nieuwe innovaties steeds sneller op, zowel in het verbeteren van de efficiëntie van gezondheidsprocessen als in het verbeteren en aangenamer maken van de medische begeleiding van patiënten.”

De invloed van de pandemie is duidelijk voelbaar in de toename van het aantal healthtech start-ups

“Naast health blijven ook platformen die data analyseren en daar inzichten uit halen het goed doen”, aldus De Cleyn. “Als we kijken naar de technologie zien we zowel software als hardware start-ups, waarin het aandeel van die laatste groep de afgelopen jaren is toegenomen. Sommige start-ups combineren software en hardware innovaties. Ook de doelgroepen zijn mooi verdeeld: we zien zowel B2C als B2B-oplossingen bij de nieuwe lichting start-ups.”

Het team van Tiro.Health

De nieuwe lichting

Dit zijn de 8 start-ups die de selectie voor het acceleratorprogramma van imec.istart haalden:

  • Rentaga maakt het mogelijk om de huurprijzen van bouwmateriaal van verschillende leveranciers te vergelijken, en om het rechtstreeks online te huren.
  • PreAcc maakt de werkvloer veiliger. De startup monitort de gevarenzone en alarmeert arbeiders wanneer er gevaarlijke situaties dreigen. De technologie is zo precies dat alleen de betrokken arbeiders een alarm krijgen, niet de omstaanders die geen rechtstreeks gevaar lopen.
  • Tiro.health dringt de administratieve last terug voor clinici en verbetert de analyse van klinische data. Het biedt clinici een oplossing om sneller, efficiënter en op een gestandaardiseerde manier nota’s te nemen. Die zijn ook meteen gekoppeld aan een dashboard.
  • Kwarts verbetert de ervaring van zorgverleners in hun interacties met de Life Sciences industrie. Hun AI-platform vertrekt van on- & offline (gedrags)data om behoeftes te analyseren en te voorspellen. Het resultaat? Betere relaties met zorgverleners.
  • FixForm heeft als missie om elke ruimte in goede en veilige staat te houden. Het FixForm platform stelt je in staat om elk probleem gemakkelijk te melden, op te volgen én te (laten) fixen.
  • Expect Me maakt het reserveren van een specifieke hotelkamer even eenvoudig als het reserveren van een vliegtuigstoel. Op basis van een interactief grondplan en kameroverzicht kies je zelf de perfect gelegen kamer in het hotel. Door die informatie te koppelen aan andere kenmerken kunnen hotels efficiënter werken, hun gastervaring optimaliseren en meer rendement behalen.
  • TelePHON.digital biedt de eerste medisch gecertificeerde logopedieapp aan in België. Mensen die kampen met spraak- en slikproblemen kunnen via de app nagaan of er nood is aan een medische behandeling en, indien zo, online opgevolgd worden door een specialist.
  • MyPitch is een datagedreven voetbal-community. Spelers op élk niveau kunnen hun potentieel - en dat van hun vrienden - ontdekken met stats. Dat doet MyPItch met een gratis slimme camera waarmee clubs ook geld kunnen verdienen.