De Franse neobank Swoon, in 2019 opgericht door het ondernemerskoppel Victoire en Quentin Haddouch, komt naar België. Via de app, exclusief bedoeld voor particulieren met een abonnement, kunnen gebruikers hun geld in realtime en op een eenvoudige en handige manier zelf beheren, door in een paar klikken een account aan te maken en een Mastercard-debetkaart te bestellen.

“Hoe meer gebruikers we hebben, hoe meer we onze beoogde extra diensten kunnen ontwikkelen”, aldus medeoprichters Victoire en Quentin Haddouche over het concept van de app. “Zodra wij bijvoorbeeld 1.000 klanten bereiken in Frankrijk en België, zullen wij gedeelde rekeningen openen. Bij 5.000 klanten zal onze virtuele robot Gus kunnen helpen bij investeringen. Als we 10.000 klanten tellen, zullen we de mogelijkheid bieden om in te tekenen op een levensverzekering, enzovoort. Dit alles zonder prijsverhoging van het maandabonnement.”

Hoe meer gebruikers we hebben, hoe meer we onze beoogde extra diensten kunnen ontwikkelen

Na België en Luxemburg zou Nederland aan de beurt zijn, waarna de expansie van de ambitieuze fintech speler verder gaat richting Noord- en Oost-Europa. Daarbij wordt vooral aan Denemarken en Duitsland gedacht. Het team van Swoon telt momenteel 8 man, allemaal werkzaam op de hoofdzetel in Rijsel. Eén of twee extra mensen zouden binnenkort in Brussel tewerkgesteld worden.

Swoon Blue Program

De Franse fintech speler heeft ook het Swoon Blue Program opgezet, een ecosysteem dat de verwerking van vaak vergeten bankafval mogelijk maakt. Dit maakt het mogelijk om, dankzij inzamelboxen die overal in Frankrijk en binnenkort ook in België te vinden zijn, vervallen bankkaarten in te zamelen en te recycleren.

Eenmaal gerecycleerd, worden de plastic materialen opgenomen in een circulaire economie. Het is mogelijk 80% van het materiaal terug te winnen voor de productie van nieuwe kaarten. Op termijn kan de resterende 20% worden verkregen uit natuurlijke producten zoals algen.