Het Gentse techbedrijf AM-TEAM, een absolute wereldspeler op vlak van 3D-simulaties die water-, farma- en biotechbedrijven helpen om processen te verbeteren en water te hergebruiken, wist als enige Belgische bedrijf een Water Innovation Europe Award in de wacht te slepen, meer bepaald in de categorie ‘digital water’. Dat gebeurde tijdens de Water Innovation Europe Conference, de jaarlijkse en belangrijkste waterconventie van Europa.

De bekroning is een mooie erkenning van onder meer vier jaar onderzoekswerk rond een revolutionair computermodel dat voorspelt hoe medicijnresten uit afvalwater kunnen worden verwijderd. Hoewel dat technologisch perfect mogelijk is, zijn er grote uitdagingen. Enerzijds zitten heel wat verschillende dergelijke stoffen in afvalwater, anderzijds zijn de concentraties zeer laag – vergelijkbaar met een mespuntje suiker in een olympisch zwembad. Dankzij het Amozone-model, dat drie jaar geleden geen kans op slagen kreeg van gerenommeerde professoren, kan dat nu wel.

Deze award zet ons nu echt wel in de internationale spotlight

“Deze award zet ons nu echt wel in de internationale spotlight”, aldus co-founder en CEO Wim Audenaert “Hierdoor kunnen we de transitie naar waterhergebruik een extra boost geven. Het is ook een mooie erkenning van het teamwork.”
Leuk weetje: de naam van de start-up verwijst naar de populaire tv-serie The A-Team, waarin samenwerken tot kunst werd verheven.