Jef Noelmans en Vincent Beckers

Om het Belgische stroomnet in balans te helpen houden, besloot de Hasseltse verdeler van intelligente thuisbatterijen iinno-benelux het eerste particuliere energiemanagementsysteem van België te ontwikkelen. Concreet wil het bedrijf het energieverbruik van 350.000 Belgen met zonnepanelen sturen op basis van big data en weersvoorspellingen. Dit via het platform Jabba, dat aan de hand van artificiële intelligentie bepaalt wanneer een thuisbatterij best stroom koopt of verkoopt.

“In ons land zijn er 350.000 Belgen die via zonnepanelen stroom opwekken, en dus baat hebben bij een thuisbatterij”, aldus Jef Noelmans en Vincent Beckers van iinno Benelux. “In onze visie doet zo’n batterij echter meer dan energie opslaan. Het kan ook een sturende factor zijn. Daarom ontwikkelden wij Jabba, dat slimme thuisbatterijen binnen één platform connecteert.”

Jabba biedt in de visie van beide heren zowel maatschappelijk als individueel voordeel. “Alle thuisbatterijen samen kunnen in een vingerknip evenveel energie leveren als een kerncentrale”, gaan ze verder. “Als een belangrijke energiebron uitvalt, kan dit dus tijdelijk gecompenseerd worden door thuisbatterijen die collectief energie afgeven. Zo brengt het net zichzelf in balans, met de prijsprikkel als drijvende factor.”