Ondernemer Ibrahim Baaj uit Syrië met zijn mentor/studente Kelly Bantu

Zes studenten Internationaal Ondernemen van de Karel de Grote Hogeschool vormden – in een proefproject waarbij de school samenwerkt met Stad Antwerpen en de VDAB – anderhalve maand lang een duo met anderstalige nieuwkomers die een businessidee hebben of net een zaak zijn gestart die ze verder willen professionaliseren.

Ter voorbereiding kregen de studenten een opleiding met tips en praktische handvatten om de nieuwkomers individueel te begeleiden en te coachen, met ook aandacht voor culturele aspecten.

Tijdens de coaching zelf, gespreid over 40 uur, beantwoordden de studenten concrete vragen van de nieuwkomers en coachten ze hen in professioneel ondernemen, steeds in een taal die beide partijen machtig zijn. Met de bedoeling dat de deelnemers op het einde van de rit zicht hadden op hun slaagkansen alsook op de verschillende instanties waar ze met al hun vragen terechtkunnen.

De business van de nieuwkomers varieert van een eigen kledinglijn tot e-commerce. In september wordt het project uitgebreid en krijgen een 20-tal anderstalige nieuwkomers met vragen rond ondernemen begeleiding van hogeschoolstudenten.

Win-win situatie

Het proefproject is het gevolg van de vaststelling dat heel wat anderstalige nieuwkomers geen gebruikmaken van de reguliere initiatieven om kandidaat-ondernemers te begeleiden, omdat die meestal enkel in het Nederlands worden aangeboden.

Ibrahim Baaj (35) is een ondernemende nieuwkomer uit Syrië, die sinds 2019 in België woont. Hij wil graag een eigen zaak beginnen om e-bikes en e-scooters online te verkopen. Als deelnemer in het proefproject werd hij door de stad en VDAB gelinkt aan Kelly Bantu (25), een student internationaal ondernemen aan Karel de Grote Hogeschool die zelf twee cosmeticabedrijven heeft. “Het was heel fijn om Kelly als mentor te hebben”, zegt Baaj. “Ze hielp me met alle vragen die ik had, met name over juridische zaken zoals minimale kwaliteitsvereisten en retourbeleid.”

Evenveel enthousiasme is er bij studente en mentor Kelly Bantu: “Zelf heb ik veel bijgeleerd over mentorschap en culturele verschillen, en heeft Ibrahim mij bijvoorbeeld ook heel bruikbare inzichten bijgebracht over online verkoop. Hij kan op mijn steun blijven rekenen bij het waarmaken van zijn dromen als ondernemer.”