Omdat het dit jaar een jubileumeditie van de Leeuw van de Export betrof, besloot organisator Flanders Investment & Trade voor het eerst drie laureaten aan te duiden: ontwikkelaar van compacte scanners voor moleculaire beeldvorming Molecubes uit Gent, bos- en haagplantenkweker Sylva uit Lievegem en producent van toegangscontroleproducten Locinox uit Waregem. Motivatie van de jury? De winnaars zetten in hun heel uiteenlopende niches technologische innovatie in om de internationale concurrentie te slim af te zijn.

“Met Molecubes, Sylva en Locinox leverde deze jubileumeditie van de Leeuw van de Export drie nieuwe exportambassadeurs op”, aldus Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van FIT. “Maar tegelijk vormt het de mooiste bevestiging dat een innovatieve spirit en passie de succesingrediënten blijven om grenzen te verleggen.”

“In de eerste 6 maanden van dit jaar exporteerden we vanuit Vlaanderen liefst 8,5 procent meer dan in dezelfde periode in 2019”, vult Vlaams minister-president Jan Jambon aan. “Een sterk exportherstel dus. De prestaties van onze Vlaamse exporteurs zijn nog indrukwekkender wanneer we hun ongeziene uitdagingen van de afgelopen periode mee in rekening nemen. Ik hoop dan ook dat ze veel andere ondernemers zullen inspireren om hun vleugels uit te slaan.”