Deelscooterbedrijf GO Sharing vond 50 miljoen euro aan groeigeld

Durfinvesteerders hebben het wel begrepen op klimaatstart-ups in Nederland: die slaagden er in 2021 in maar liefst 620 miljoen euro op te halen, ofte vijf keer meer dan in 2019. Dat becijferde Het Financieel Dagblad, dat er meteen aan toevoegde dat de climate tech-sector in Nederland intussen 380 start-ups telt, samen goed voor een waarde van zeven miljard euro. Vijf jaar geleden was dat nog ‘amper’ 950 miljoen euro.

Grote kapitaalinjecties gingen onder meer naar autofabrikant Lightyear (93 miljoen) euro, deelscooterbedrijf GO Sharing (50 miljoen euro) en batterijontwikkelaar LeydenJar Technologies (22 miljoen euro).

Tot nog toe waren vooral fintech, e-commerce en software bijzonder aantrekkelijk voor investeerders. Maar nu richten ze hun blik dus steeds meer op start-ups die met hun oplossingen de CO2-uitstoot helpen reduceren: concreet gaat één vijfde van alle investeringen in Nederland naar climate tech, de opvolger van clean tech. Toch blijft het land Europees gezien een middenmotor in die sector.