Bunq-founder Ami Niknam

Na een eerste (!) kapitaalronde van 160 miljoen euro, voorzien door een niet nader genoemd Brits private-equitybedrijf die daardoor een minderheidsbelang van circa 10% verwerft, wordt de waarde van de Nederlandse online bank Bunq nu geschat op 1,6 miljard euro. Daarmee hebben onze noorderburen er alweer een unicorn bij!

Nog nooit haalde een Europese fintech-speler zoveel geld op bij een eerste investeringsronde. Des te indrukwekkender als je weet dat fintech-bedrijven aanvankelijk verlieslatend zijn – maar dat schrikt investeerders dus duidelijk niet af. Die kijken daar voorbij en focussen op de toekomstige groei.

Het is wel nog achten op goedkeuring van de Nederlandsche Bank - de Centrale Bank van Nederland. Want naast bovengenoemde kapitaalinjectie zou Bunq naar verluidt ook een middelgroot bedrijf uit het portfolio van de Britse investeerder overnemen, en dat gegeven maakt de constructie net iets gecompliceerder.

Voor de rest is weinig over Bunq geweten in termen van cijfers. De 39-jarige oprichter Ali Niknam, die zijn online bank destijds financierde met 100 miljoen euro uit eigen kapitaal, maakt er een erezaak van zo weinig mogelijk details over zijn onderneming te delen - in tegenstelling tot heel wat concurrerende online banken. Zo is bijvoorbeeld onduidelijk hoeveel klanten Bunq op dit moment heeft.