De Nederlandse A.I.-start-up Axelera heeft een eerste investeringsronde achter de rug. Die seed-ronde, geleid door Bitfury en vergezeld door imec en deep-tech-durfkapitaalfondsen Innovation Industries en imec.xpand, was meteen goed voor 12 miljoen dollar. Met dat startkapitaal zal Axelera een krachtige, schaalbare en energie-efficiënte chip voor AI-toepassingen ontwikkelen, waarin de rekenkracht van een volledige server geconcentreerd zal zijn.

“Axelera AI is goed op weg om een baanbrekende AI-chip voor IoT-apparaten te ontwikkelen", aldus Sander Verbrugge, partner bij Innovation Industries. “Betaalbare en energiezuinige rekenkracht is essentieel om het volledige potentieel van AI in ons dagelijks leven te kunnen benutten.”

“Door het afronden van deze investering claimt Axelera AI meteen zijn plaats als een belangrijke speler in de AI-sector”, vult Fabrizio del Maffeo, CEO en medeoprichter van Axelera AI. “Ons hoogopgeleide team combineert complementaire expertise op het gebied van softwareontwikkeling, beeldverwerking, dataflow-architectuur, algoritmen en in-memory computing. We kijken ernaar uit om onze R&D verder uit te bouwen en de komende jaren overal ter wereld nieuwe AI-oplossingen te introduceren.”